NavMenu

Osnovan Klaster željeznica za Jugoistočnu Evropu

Izvor: eKapija Srijeda, 10.02.2016. 15:31
Komentari
Podeli

(Foto: potowizard/shutterstock.com)
Željezničke kompanije u regionu osnovale su danas u Beogradu Klaster željeznica za Jugoistočnu Evropu (RCSEE), koji zasada ima 32 člana - kompanije, institute i fakultete iz šest zemalja.

Članovi klastera su uglavnom privatne firme iz Njemačke, Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a kao strateški ciljevi navedeni su - modernizacija željezničkog sistema u regionu; usklađivanje standardizacije željezničkih sistema u Jugoistočnoj Evropi; povećanje produktivnosti i konkurentnosti na međunarodnom tržištu; bolji vanregionalni imidž i bolje pozicioniranje pred EU i Briselom...

Predstavnik Klastera Milan Vučković je rekao da je u prethodnom periodu pokazan veliki interes kompanija u regionu koje se bave željeznicama da se povezuju i da je zato osnovan klaster kao neprofitna organizacija koja će se baviti, prije svega, stručnim pitanjima, razmjenom iskustva i konkretnim projektima.

Predstavnik kompanije "Altpro" iz Hrvatske Zvonimir Viduka istakao je da su u toku velike investicije u željeznički sektor Jugoistočne Evrope, koje će doprinijeti razvoju željeznica.

- Ovaj projekat i povezivanje firmi u regionu uticaće na povećanje broja zaposlenih, izvoza i investicija, a olakšaće i učešće kompanija na međunarodnim tenderima - dodao je on.

Iz BiH u Klasteru je firma "Glumčević" iz Doboja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvaranje tvornice GS-RAMA u septembru 2024. - U toku montaža strojeva

Izgradnja tvornice GS-RAMA je u završnoj fazi. Dok se završavaju glavni građevinski radovi u isto vrijeme polako se radi na montaži strojeva. Pojedini su već stavljeni u funkciju. Nekolicina radnika koji su bili na obuci u tvornici GS-Tvornica mašina Travnik započeli su svoj rad u GS-RAMA u poslovnoj zoni Izlaz. Službeni početak rada ove novoizgrađene tvornice je svakim danom sve bliži. To je bio povod za nedavni posjet vlasnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.