NavMenu

"Sarajevska pivara" u programu čiste proizvodnje i pametnog korišćenja resursa

Izvor: Privredna štampa Srijeda, 10.02.2016. 08:40
Komentari
Podeli
"Sarajevska pivara" jedna je od deset kompanija u našoj zemlji koja učestvuje u projektu Nacionalni program čistije proizvodnje (National Cleaner Production Programme - NCPP) u BiH. Cilj projekta je unaprijeđenje efikasnosti korištenja prirodnih resursa i poboljšanje okolišnih rezultata kompanija u našoj zemlji.

Pogone "Sarajevske pivare" posjetili su domaći stručnjaci i članovi Međunarodnog konzorcija koji su napravili prvu analizu proizvodnog procesa "Sarajevske pivare".

- U "Sarajevskoj pivari" stalno radimo na uštedi resursa i energije, te poboljšanju mjera koje vode ka čistijoj proizvodnji. Učešće u ovom projektu je za nas zaista značajno, jer ćemo u saradnji s domaćim stručnjacima napraviti detaljnu analizu proizvodnog procesa, te provesti mjere koje će dovesti do smanjenja emisije štetnih gasova, efikasnijeg korištenja prirodnih resursa, poboljšanja dobrobiti uposlenika i lokalnih zajednica, te povećanja produktivnosti - rekao je izvršni direktor "Sarajevske pivare" za proizvodnju, kontrolu kvaliteta, održavanje i energetiku Ernin Ališić.


Projekt implementira Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) uz finansijsku podršku Vlade Republike Slovenije, a njegovo provođenje podržalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ovaj projekat doprinijet će održivom industrijskom razvoju u BiH, te povećanju zapošljavanja i prihoda kroz implementaciju praksi i politika Efikasnog korištenja resursa i čistije proizvodnje (Resource Efficient and Cleaner Production – RECP), saopćeno je iz Sarajevske pivare.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.