NavMenu

Ova pića ubrzavaju starenje organizma

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 14.12.2015. 15:29
Komentari
Podeli
Mnogi, a naročito mladi, svakodnevno piju velike količine gaziranih napitaka, a da ne razmišljaju koliko je to, u stvari, štetno po njihovo zdravlje.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornija nedavno su saopštili da osobe koje piju dvije konzerve gaziranog pića dnevno stare brže od onih koji ove napitke ne uzimaju.

Razlog ubrzanog starenja jesu promjene na DNK izazvane supstancama iz gaziranih pića, a takve osobe, u prosjeku, izgledaju čak 4,6 godina starije nego što jesu.

Јednaka količina gaziranih pića dnevno ujedno i otupljuje percepciju ukusa slatkog, što uvećava našu želju za takvom hranom. Naučnici su utvrdili da kod žena koje piju tri ili više konzervi gaziranih pića nedjeljno postoji veća vjerovatnoća za obolijevanje od raka dojke zbog povećanja gustoće grudi.

Takođe, naučnici sa Harvarda utvrdili su, prateći 5.600 devojčica od 9 do 14 godina, kako je među ispitanicama koje su pile više od jedne konzerve gaziranih sokova dnevno do prve menstruacije dolazilo, u prosjeku, 2,7 mjeseci ranije.


Rani početak puberteta je kod djevojčica povezan sa većim rizikom za depresiju u adolescenciji i rak dojke u odrasloj dobi, napominju naučnici.

Kako gazirana pića imaju i dokazano loš uticaj na jetru i oštećuju kosti i zube, savjet je da odmah prestanete da ih pijete i zamijenite nekim prirodnim sokom, a najbolje vodom ili domaćom limunadom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.