NavMenu

Koliko bi poznate turističke atrakcije koštale danas?

Izvor: Capital Ponedjeljak, 30.11.2015. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Imate li 200.000 evra viška za kupovinu poznatog spomenika? Iznenadili biste se koliko bi koštale pojedine turističke atrakcije koje su nezamjenljivi simboli gradova!

Da bi saznao koliko bi izgradnja svjetski poznatih građevina koštala danas, "HomeAdvisor" je analizirao sedam poznatih građevina širom svijeta, uzimajući u obzir radne troškove i troškove materijala. U obzir su uzeti i izvorni troškovi, koji pokazuju da su neki materijali bili mnogo skuplji prije stotinjak godina, ali da su ostali materijali znatno jeftiniji nego danas.

Tako je, na primjer, izgradnja Kipa slobode koštala deset puta više 1886. godine nego danas, a i Big Ben bi u 2015. godini Britanci sagradili po gotovo upola manjoj cijeni. S druge strane, veličanstveni spomenik Hrista Spasitelja u Riju osjetno bi bilo skuplje izgraditi danas – koštao bi milion dolara više nego 1931. godine, kada je izgrađen.

Ipak, neki od procijenjenih troškova zapravo su iznenađujuće jeftini – izgradnja Kipa slobode ili Big Bena danas bi bila jeftinija od kupovine apartmana na Menhetnu! Kome je uopšte potreban stan, kad možete za istu količinu novca da kupite gradsku znamenitost i uživate u njoj, zar ne?


Predstavljamo listu najpopularnijih turističkih atrakcija i njihovu procjenjenu vrijednost u američkim dolarima, rangiranih od najskupljih prema najjeftinijima:

7. Piramide u Gizi — 878 miliona dolara
6. Koloseum — 380 miliona dolara
5. Ajfelov toranj — 31 milion dolara
4. Krivi toranj u Pizi — 4 miliona dolara
3. Hrist Spasitelj — 1,5 miliona dolara
2. Kip slobode — 1,3 miliona dolara
1. Big Ben — 222 hiljade dolara
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvaranje tvornice GS-RAMA u septembru 2024. - U toku montaža strojeva

Izgradnja tvornice GS-RAMA je u završnoj fazi. Dok se završavaju glavni građevinski radovi u isto vrijeme polako se radi na montaži strojeva. Pojedini su već stavljeni u funkciju. Nekolicina radnika koji su bili na obuci u tvornici GS-Tvornica mašina Travnik započeli su svoj rad u GS-RAMA u poslovnoj zoni Izlaz. Službeni početak rada ove novoizgrađene tvornice je svakim danom sve bliži. To je bio povod za nedavni posjet vlasnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.