NavMenu

Vanjskotrgovinski deficit BiH smanjen za 8,3% - Najveći izvoz ostvario agroindustrijski sektor

Izvor: Nezavisne novine Petak, 13.11.2015. 08:37
Komentari
Podeli
(Foto: 101akarca/shutterstock.com)
Momir Tošić, direktor makroekonomskog sektora u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK/STK BiH) pozitivnim je ocijenio to što je deficit za posljednjih devet mjeseci smanjen za 8,3%. Upozorio je na još uvijek prisutan problem nezaposlenosti i sive ekonomije u BiH, ali je isto tako ocijenio da su pokazatelji, kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena, zadovoljavajući.

Bosna i Hercegovina je za proteklih devet mjeseci ostvarila izvoz u vrijednosti od blizu 7 mlrd KM, što pokazuje da je izvoz uvećan za 254.913.699 KM ili 3,85% u odnosu na isti period prošle godine.

Tošić je naglasio da uvoz u BiH za proteklih devet mjeseci iznosi oko 11,5 mlrd KM, što je manje za 159.739.050 KM u odnosu na isti period prošle godine.

- Ovakve promijene rezultirale su pokrivenost uvoza izvozom od 60%, što je više za 3% u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene je, takođe, uvećan i ukupna vrijednost iznosi 18,3 mlrd KM - rekao je Tošić.

Naglasio je da su pozitivni efekti povećanja izvoza i smanjenja uvoza za devet mjeseci tekuće godine rezultovali smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita za 8,3%, odnosno 414.653.000 KM u odnosu na isti period prošle godine.

- Vanjskotrgovinski deficit za devet mjeseci tekuće godine iznosi 4,58 mlrd KM - rekao je Tošić.


Belma Hasić, stručni saradnik za makroekonomska pitanja u Vanjskotrgovinskoj komori BiH ističe da sa ostvarenim pojedinačnim obimom trgovine, većim od milijardu maraka, na prvom mjestu je Hrvatska sa 10,38% izvoza i 15,70 uvoza, zatim Njemačka sa 15,61% izvoza i 10,46 uvoza, Srbija sa 9,0% izvoza i 13,76% uvoza.

Ističe da je u prvih devet mjeseci 2015. godine primijećen porast i izvoza i uvoza u većini sektora, te da je najveći izvoz u odnosu na prošlu godinu ostvario agroindustrijski sektor, čiji rast je iznosio 30,8%.

Naglašava da se najviše izvozili u Tursku i to kada je u pitanju mesna industrija, posebno goveđe meso.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.