NavMenu

Završetak radova na MHE "Medna" u Mrkonjić Gradu početkom 2017.

Izvor: RTRS Srijeda, 04.11.2015. 08:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da izgradnja male hidroelektrane "Medna" na rijeci Sani u opštini Mrkonjić Grad teče prema planu, a da je u ovoj fazi radova izgrađen put za lokalno stanovništvo, te poboljšano snabdijevanje stanovništva vodom i električnom energijom.

Đokić koji je juče obišao gradilište hidroelektrane, čija će instalisana snaga biti 5,2 megavata, rekao je da je za izvođenje svih radova angažovan i određen broj domaćih preduzeća.

- Ukupna investicija za ovaj projekat iznosi oko 20 mil EUR, a izgradnjom evog objekta poboljšaće se energetski bilansi Srpske u pogledu proizvodnje električne energije, što je za Republiku Srpsku od posebnog značaja - rekao je Đokić.

Đokić smatra da je investitor radova na maloj hidroelektrani "Medna" jedan od boljih koji su se do sada pojavili, a imaju koncesiju za izgradnju hidroenergetskih objekata u Republici Srpskoj.

- Trenutno je u fazi izgradnje 14 malih hidrocentrala na rijekama, ranije je već izgrađeno 14 i nastojaćemo da u narednom periodu podržimo i pomognemo da brže teku radovi budućim objektima za koje su dodijeljene koncesije - istakao je Đokić.

Tokom izvršenja Ugovora o koncesiji, koncesionar "LSB elektrane" je imao probleme kod pribavljanja potrebnih dozvola i odobrenja uzrokovanih višegodišnjim sporovima sa lokalnom zajednicom i nevladinim udruženjima zbog čega je morao izabrati kompleksno i znatno skuplje tehničko rješenje koje je uzrokovalo i značajno povećanje investicije.


Zbog ovih problema, sa koncesionarom "LSB elektrane" Banja Luka zaključen je aneks Ugovora o koncesiji kojim je rok trajanja koncesije produžen za 15 godina, utvrđeni novi rokovi izgradnje, definisano zemljište potrebno za izgradnju, a investitor je obezbijedio i sve potrebne dozvole za izgradnju.

Radovi na maloj hidroelektrani "Medna" na rijeci Sani počeli su 2014. godine, a prema informacijama koncesionara završetak radova se očekuje početkom 2017. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.