NavMenu

Dobro polugodište za osiguravajuća društva u RS - Ostvarena neto dobit od 11,3 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 17.08.2015. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: Shutter_M/shutterstock.com)
Osiguravajuća društva iz RS su u prvoj polovini ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 11,3 mil KM, potvrđeno je iz Agencije za osiguranje RS.

Prema njihovim podacima, 11 društava za osiguranje u RS ostvarilo je dobitak u iznosu od 11,8 mil KM, dok je jedno društvo za osiguranje ostvarilo gubitak i to od oko 500.000 KM.

Tako dostupni podaci dostavljeni i objavljeni na Banjalučkoj berzi pokazuju da je najveću dobit u prvom polugodištu ove godine ostvarilo "Nešković osiguranje", i to u ukupnom iznosu od 4,4 mil KM, što je ubjedljivo najbolji rezultat od svih ostalih osiguravajućih kuća u RS. Potom slijedi "Brčko gas" osiguranje, čija je dobit u prvoj polovini ove godine iznosila oko 2,6 mil KM.

Iza njih su "Drina osiguranje" sa dobiti od 1,4 mil KM i "Bobar osiguranje" sa 1,1 mil KM.

Dalje slijede "Grawe osiguranje", čiji je neto dobitak u prvoj polovini godine iznosio 588.703 KM, zatim "MF osiguranje" sa pozitivnim rezultatom od 418.999 KM, te "Triglav osiguranje" sa dobiti od 239.609 KM. Pozitivno su poslovali i "Osiguranje Garant" Brčko sa dobiti od 200.415 KM, te "Wiener osiguranje", čija je dobit u prvoj polovini godine iznosila 124.273 KM. Do zaključenja broja "Nezavisn" nisu uspjele saznati koliko je iznosila neto dobit "Aura osiguranja" u prvom polugodištu ove godine.

Prema podacima iz finansijskih izvještaja objavljenih na Banjalučkoj berzi, neto gubitak u ovom periodu jedino je ostvarilo "Dunav osiguranje", i to u iznosu od 470.027 KM.

Inače, podaci Agencije za osiguranje Republike Srpske pokazuju i da su društva za osiguranje iz RS u prvom polugodištu 2015. godine osiguranicima i korisnicima osiguranja, po osnovu obaveza iz osiguranja, isplatili ukupno 51,7 mil KM. Od tog ukupnog iznosa 49 mil KM odnosi se na obaveze iz neživotnih osiguranja, a 2,7 mil KM na životna osiguranja, a što je za 32% više u odnosu na isti period prethodne godine.

- Ukupni kapital društava za osiguranje iznosio je zaključno sa 30. junom ove godine 104,4 mil KM i veći je za 6%, u odnosu na stanje od 31. decembra prošle godine - rekli su iz ove agencije.


Pored toga, iz ove agencije ističu i da je ukupna aktiva društava za osiguranje u RS u posmatranom periodu iznosila 360,7 mil KM i neznatno je manja u odnosu na stanje na kraju prošle godine, odnosno manja je za 0,3%.

Sa druge strane, podaci Agencije za osiguranje RS pokazuju i da su ukupno obračunate tehničke rezerve u prvih šest mjeseci ove godine iznosile 203,2 mil KM i manje su za 8% u odnosu na kraj prethodne godine.

Božana Šljivar, direktor Agencije za osiguranje RS, rekla je da su, generalno posmatrano, rezultati poslovanja osiguravajućih društava u RS u prvoj polovini ove godine pozitivni, te da je većina parametara bolja u odnosu na kraj prošle godine.

Inače, treba reći da je došlo do pozitivnih pomaka u poslovanju pojedinih osiguravajućih kuća u RS, jer, kako su "Nezavisne" objavile početkom ove godine, četiri osiguravajuća društva u RS nalazila su se u vrlo teškoj situaciji, suočena s problemima likvidnosti i solventnosti. Ipak, kako pokazuju finansijski izvještaji za prvu polovinu ove godine, većina ih se uspjela oporaviti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.