NavMenu

Globalne cijene hrane najniže od 2009.

Izvor: Indikator Petak, 05.06.2015. 09:17
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Globalne cijene hrane u maju su pale na najniži nivo od septembra 2009. godine usljed pojeftinjenja žitarica, mlijeka i mesa, što je poništilo efekat poskupljenja jestivog ulja i šećera, saopštila je juče agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cijena osnovnih životnih namirnica u maju je iznosio 166,8 poena i umanjen za 1,4% u poređenju sa aprilom, a manji je za 22,4% nego u istom mjesecu prije godinu dana.

Ovakvom rezultatu doprinijelo je jačanje dolara i pojeftinjenje nafte u posljednjih godinu dana, zbog čega je indeks cijena u padu od aprila 2014. godine.


FAO procjenjuje da će svjetska proizvodnja žitarica u sezoni 2015/2016 dostići 2,524 milijardi tona. U aprilu je prognozirana godišnja proizvodnja od 2,509 milijardi tona.

Veća proizvodnja je rezultat odličnih žetvi u Africi i sjevernoj Americi. Očekuje se da će ukupna godišnja proizvodnja žitarica ove godine biti za procenat manja nego prošle godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.05.2024.  |  Finansije

BiH i CG sporazumom regulišu međusobne odnose u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja

Zaključivanjem sporazuma o socijalnom osiguranju između Crne Gore i Bosne i Hercegovine omogućiće se regulisanje međusobnih odnosa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti i ostalih pitanja iz domena socijalnog osiguranja, a posebno izjednačavanje u pravima državljana po osnovu boravka i rada u državama ugovornicama. Kako je saopšteno, Vlada je na jučerašnjoj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.