NavMenu

Negativan rezultat poslovanja mikrokreditnog sektora u FBiH

Izvor: Klix Četvrtak, 04.06.2015. 13:46
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
U Federaciji Bosne i Hercegovine sa 31.03.2015. godine dozvolu za rad Agencije za bankarstvo FBiH imalo je 13 MKO, od toga 12 MKF (neprofitne organizacije) i jedno MKD (profitna organizacija), koje poslovanje obavljaju putem 282 organizaciona dijela.

U mikrokreditnom sektoru sa 31.03.2015. godine bilo je zaposleno 1.265 radnika. Iako su osam od 13 MKO ostvarile pozitivan rezultat u iznosu od oko 3 mil KM, mikrokreditni sektor u FBiH bilježi negativan finansijski rezultat od oko 11 mil KM, a što je posljedica negativnog rezultata jedne MKF u iznosu od oko 14 mil KM.

Generalno, mikrokreditni sektor u FBiH pokazuje znakove oporavka, međutim ukupni pokazatelji poslovanja mikrokreditnog sektora su značajno narušeni zbog izuzetno loših rezultata poslovanja samo jedne MKF.

Mikrokreditiranje je najvećim dijelom usmjereno na kreditiranje poljoprivrede (34%) i uslužnih djelatnosti (22%), te se većim dijelom odnosi na dugoročne kredite fizičkim osobama.

Prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na ukupne kredite u mikrokreditnom sektoru u prvom kvartalu 2015. godine su iznosile 25,10% i bilježe značajno smanjenje u odnosu na prethodne godine.

U cilju smanjenja kamatnih stopa na mikrokredite, a u kontekstu zaštite potrošača-klijenata mikrokreditnih organizacija, te ispunjenja misije mikrokreditiranja, Agencija u kontrolama posebno cijeni i kontrolira sve vrste troškova poslovanja MKO koji imaju značajnog utjecaja na formiranje kamatnih stopa, te ocjenjuje njihovu neophodnost, shodno čemu izdaje adekvatne naloge.

Fokus kontrola Agencije, i u narednom periodu, biti će na kontroli troškova MKO, njihovoj opravdanosti i svrsishodnosti, s ciljem smanjenja kamatnih stopa na mikrokredite koje plasiraju MKO iz FBiH.

Bilansna suma MKO sa 31.3.2015. godine iznosi 431,3 mil KM i bila je manja za 21 milion ili pet posto u odnosu na stanje sa 31.12.2014. godine.

Na ovaj pad najviše utjecaja imao je pad bilansne sume kod jedne MKF, koja je istu smanjila za čak 14,5 mil KM ili 41%.

Ukupni bruto krediti MKO, kao najznačajnija stavka aktive, sa 31.3.2015. godine, iznosili su 371,2 mil KM i čine 86% ukupne aktive MKO, te su manji za tri posto u odnosu na kraj prethodne godine, dok su neto krediti iznosili 343,1 milion KM i manji su za 3% u odnosu na stanje sa 31.12.2014. godine.

Osnovni izvor sredstava MKO su obaveze po uzetim kreditima koje su na dan 31.03.2015. godine iznosile 254,7 mil KM ili 59% ukupne pasive i manje su za četiri posto u odnosu na stanje sa 31.12.2014. godine.

Ukupni kapital MKO na dan 31.03.2015. godine iznosio je 149,7 mil KM ili 35% ukupne pasive MKO koji je manji za 11,4 miliona KM ili sedam posto u odnosu na kraj prethodne godine, od čega je kapital MKF iznosio 147,2 mil KM ili 98,3%, a kapital jednog MKD 2,5 mil KM ili 1,7%.

Na smanjenje kapitala mikrokreditnog sektora najveći utjecaj ima smanjenje kapitala kod jedne MKF, kod koje je uslijed gubitaka u poslovanju kapital smanjen za 14,4 mil KM. Bez podataka ove MKF, mikrokreditni sektor bi bilježio rast kapitala u iznosu od 3 mil KM u odnosu na kraj prethodne godine.


Primjena načela zakonitosti i održavanja propisanih standarda, i primjena principa domaćinskog ili dobrog privrednog poslovanja je isključiva odgovornost i obaveza organa upravljanja i rukovođenja, te predstavlja minimalan uvjet za uspješno i stabilno poslovanje MKO, a shodno tome je i neophodan uvjet za održavanje licence za rad MKO-a.

Jedna MKF, nedomaćinskim poslovanjem i poslovanjem suprotno principima potrebne pažnje dobrog privrednika, te višestrukim i kontinuiranim kršenjem svih propisanih uvjeta poslovanja mikrokreditnih organizacija, u značajnoj mjeri destabilizira mikrokreditno tržište nanoseći direktnu štetu imovini fondacije, njenim povjeriocima, klijentima, te doniranim sredstvima od opšteg i zajedničkog interesa građana FBiH.

Agencija je, u cilju stabilnosti mikrokreditnog sistema, poduzela brojne korektivne mjere prema istoj MKF, međutim privremenim mjerama suda na prijedlog predmetne MKF, rješenja Agencije su odložena do okončanja upravnog spora, a nadležnosti Agencije iz zakona o Agenciji i ZoMKO u ovom slučaju su u potpunosti derogirane, čime je Agencija onemogućena djelovati na način da efikasno regulira tržište i štiti stabilnost mikrokreditnog sistema u FBiH.

Na temelju zahtjeva povjerilaca, Općinski sud u Sarajevu je 16.3.2015. godine pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad Fondacijom i imenovao privremenog stečajnog upravnika, saopćio je Ured za informisanje Agencije za bankarstvo FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.