NavMenu

Loša poslovna klima u regionu - Završen "Samit 100" poslovnih lidera jugoistočne Evrope u Portorožu

Izvor: biznis.ba Srijeda, 03.06.2015. 16:05
Komentari
Podeli
Na plenarnom panelu o poboljšanju poslovne klime za poticanje investicija u okviru završetka "Samita 100", Tomaž Berločnik iznio je usporednu statistiku koja upućuje kako je poslovna klima u regiji u odnosu na Europeku uniju (EU) znatno lošija, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Tomaž Berločnik, predsjednik uprave "Petrola" iz Ljubljane i jedan od moderatora panel rasprave na kojoj su sudjelovali regionalni ministri i njihovi zamjenici, iznio je objedinjenu statistiku koja upućuje na poslovnu klimu u regiji.

- Imamo različitu kulturu, religiju, ali zajedničku povijest - izjavio je Berločnik na početku svog izlaganja.

Cijela regija ima nizak BDP po glavi stanovnika, na kompetitivnom indeksu među 144 zemalja, regija je bila između 63 i 97 mjesta. Na indeksu korupcije od 0 do 100 države u regiji dobile su ocjenu od 33 do 58, što znači da je regija visoko koruptivna, kazao je Berločnik.

Sve države imaju različit status prema Europskoj uniji, dvije države su članice, a ostale su tek otpočele pregovore.

Regija je neto uvoznik energije. Za bilancu struje prosječni deficit je 1%, ali između država su velike razlike, -30% u Makedoniji, -26% U Hrvatskoj, a plus 30% u Bosni i Hercegovini.

Infrastruktura regije je u lošem stanju, rekao je Beločnik, posebno željeznica, put i sustav struje. Regija ima velik gubitak struje, u EU svaka država ima gubitak ispod 5%, nabliže EU je Slovenija sa 5,7% gubitka struje u transportu, Srbija ima gubitak 15%, a Kosovo skoro 32%.


Prosječna plaća u EU je oko 2.500 eura, najniža u regiji je u Albaniji sa 270, oko 500 u Srbiji i Makedoniji, a 1.800 eura u Sloveniji.

Regija ima veliku nezaposlenost koja je u EU na 11%, u Sloveniji je 10, a najveću ima Makedonija sa 29%, dok se na Kosovu niti ne zna stupanj nezaposlenosti.

- Države jugoistočnog regiona više uvoze i izvoze u EU nego što surađuju međusobno, što znači da imamo velik potencijal u budućnosti - poručio je Berločnik.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.