NavMenu

Uprkos šteti od poplava dobra godina za maglajski "Natron-Hayat" - U planu i pokretanje novih mašina

Izvor: Klix Četvrtak, 14.05.2015. 16:06
Komentari
Podeli
(Foto: natron-hayat.ba)
Fabrika "Natron-Hayat", jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini, protekle godine bila je pogođena kataklizmom koja joj je donijela veliku štetu. Uprkos svim problemima, nakon nešto više od tri mjeseca aktivnog rada na saniranju štete, proizvodnja je nastavljena, a radnici su ostali na svojim radnim mjestima.

Poplave koje su zahvatile područje Maglaja u maju prošle godine u potpunosti su uništile proizvodnju ove fabrike, ali uprkos tome, u 2014. godini je ostvareno pozitivno poslovanje. U poplavama su uništene dvije glavne mašine koje su služile za proizvodnju papira, a svi radni kapaciteti su bili usmjereni na sanaciju opreme i pokušaje da se pokrene integralna proizvodnja. Borba radnika i menadžmenta trajala je 97 dana, nakon čega je ponovo uspostavljena proizvodnja.

U razgovoru za Klix.ba generalni direktor kompanije "Natron-Hayat" Mehmet Eray Nasoz je kazao kako je uz nesebičnu podršku radnika i menadžmenta, čije su kuće također bile poplavljene u Maglaju, klijenata, ali i centralnog ureda koji je uložio veliki novac u proces oporavka, proizvodnja uspostavljena.

- Proces oporavka podrazumijevao je ponovno pokretanje glavnih proizvodnih postrojbi od napajanja strujom, vodom, postrojenja za proizvodnju celuloze, strojeva PM-3 i PM-4 za proizvodnju papira, sistema za prečišćavanje otpadnih voda i brojnih drugih pogona koji su bili bitni u tom trenutku, dok su ostali pokrenuti krajem 2014. godine - izjavio je Nasoz.

(Foto: natron-hayat.ba)
Iako je situacija bila veoma teška jer je proizvodnja bila blokirana, otkaza nije bilo.

- Ponosno možemo reći da je sva radna snaga naše kompanije nastavila raditi, nijedan uposlenik nije izgubio posao, a sve plaće i doprinosi su bili isplaćeni na vrijeme. Mi smo uspjeli savladati posljedice ove stoljetne prirodne katastrofe koja je pogodila Maglaj i "Natron-Hayat". Osim toga, ponosno možemo reći da smo u prošloj godini uz sve poteškoće ipak napravili pozitivne rezultate poslovanja - dodao je Nasoz.


Kompanija "Natron-Hayat" danas izgleda kao i prije poplava koje su se dogodile sredinom maja prošle godine. Svi pogoni su aktivni, proizvodnja papira i proizvoda od papira je nastavljena te je sve vraćeno u normalno stanje. Nasoz je na kraju razgovora kazao kako su planovi kompanije da prošire svoje poslovanje čime bi pružili bolji kvalitet i veću količinu proizvoda.

- Trenutno radimo na povećanju proizvodne stope naše celuloze i papira. Plan nam je da instaliramo novu mašinu za papir (PM-6) čime bismo povećali količinu i kvalitet celuloze, ali i sirovina koje mi proizvodimo - zaključio je Nasoz.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.