NavMenu

Poslije Beograda na vodi, grad na pijesku - "Eagle Hills" planira u blizini Kaira da izgradi potpuno novi grad

Izvor: B92 Ponedjeljak, 02.03.2015. 12:32
Komentari
Podeli
Kompanija "Eagle Hills" Mohameda Alabara planira u blizini egipatske prijestonice Kaira da izgradi potpuno novi grad, a projekat je vrijedan 80 mlrd USD.

Izgradnja "grada budućnosti" bi trebalo da traje 12 godina, a kako prenosi agencija "Bloomberg" predviđeni su aerodrom, hoteli, bolnice, škole i veliki tržni centar.

Kompanija u srpskoj javnosti poznata po projektu "Beograd na vodi", jedna je od dvije koje su u najozbiljnijim pregovorima sa egipatskim vlastima, a sajt "Arabian Business" tvrdi da će ona dobiti posao.

Projekat će zvanično biti predstavljen sljedećeg mjeseca na međunarodnoj investitorskoj konferenciji u Egiptu, a grad će biti izgrađen istočno od Kaira.

Egipatski zvaničnici nisu rekli sa kojim firmama se pregovara, ali je ministar za investicije Ašraf Salman potvrdio za "Bloomberg" da je izbor "sužen na dvije kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata".


Kompaniju "Eagle Hills" vodi tim direktora iz firme "Emaar Properties", među kojima je i predsjednik "Emaara" Mohamed Alabar, koji je prošle godine bio u Beogradu na predstavljanju projekta "Beograd na vodi". Kako piše "Bloomberg", iz kompanije nisu željeli da komentarišu ovaj projekat.

Egipatski premijer Ibrahim Mehleb je nedavno rekao da očekuje od "Emaara" da igra ključnu ulogu u "izgradnji novog glavnog grada Egipta".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.