NavMenu

Prvi genetski test na autizam uskoro dostupan i u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.02.2015. 09:08
Komentari
Podeli
Poslije "Tranquility" prenatalnog neinvazivnog testa namijenjenog trudnicama i "Verity" testa namijenjenog djeci, "Esperite" grupa je najavila lansiranje testa nove generacije pod nazivom "Reality", za ispitivanje genetske predispozicije za autizam kod djece, saopšteno je iz kompanije "Family Plus", koje je zastupnik "Cryo Save"-a za BiH.

Test "Reality" je od ključne važnosti za ispitivanje autizma, također nosi veliki značaj za prevenciju autizma, jer je dijete moguće testirati u ranoj životnoj dobi, čak odmah po rođenju. Ovaj test omogućava ranu intervenciju što je najefikasniji pristup u kontroli napredovanja autizma. "Reality" je potpuno bezopasan test, pouzdan i precizan, radi se bukalnim brisom, a rezultati su dostupni za nekoliko sedmica. "Esperite" grupacija ima ekskluzivna svjetska prava za distribuciju "IntegraGen"-ovog testa na autizam, prvog testa takve vrste na tržištu.

Iz firme "Family Plus" kažu da će ovaj genetski test uskoro biti dostupan u BiH.

"Reality" omogućava doktorima da intervenišu u ranom uzrastu i na ispravan način odaberu terapiju prema genetskom profilu djeteta, smanjujući na taj način tjeskobu kod roditelja. Rana intervencija koja se obavi do treće godine djeteta ima prednosti u tome što je do te dobi povećana "nerazvijenost" mozga, stimulišući moždane receptore kod autistične djece da reaguju na sličan način kako reaguju djeca bez autizma. Rana intervencija poboljšava sposobnosti komunikacije, koeficijent inteligencije (IQ), kognitivno i adaptivno ponašanje, omogućavajući djeci da postanu autonomnija u svom ponašanju, da budu u mogućnosti pratiti redovnu nastavu, te da na kraju kada odrastu žive samostalno i dobiju zaposlenje.


Autizam je jedno od najčešćih dječijih poremećaja, koje je teško dijagnostikovati i ima tendenciju rasta (1:150 djece širom Evrope). Autizam obuhvata sve rase, etničke i socio-ekonomske grupe. Šanse da od autizma obole mlađa braća ili sestre, ukoliko je starije dijete već oboljelo od autizma, iznosi 25,9%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.