Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Grad nepretenciozne i otmene kulture - Koje sadržaje Trebinje nudi kao "hranu" za um i dušu?

(Foto: Kulturni centar Trebinje)
Кulturni centar Trebinje, kao polivalentna ustanova, predstavlja nezaobilazno mjesto u stvaralačkom i umjetničkom životu Trebinja i Hercegovine. Кroz dosadašnji rad i komunikaciju sa publikom, Centar je izgradio sliku uspješne institucije koja je svojom programskom orjentacijom usmjerena ka promociji vrijednosti otvorenog i demokratskog društva, saradnji sa lokalnim, nacionalnim i svjetskim umjetnicima i umjetničkim grupama, te realizaciji različitih aktivističkih i kritičkih programa.

Za Trebinje se odavno zna da je grad kulture, a temelje toj ideji dao je još Jovan Dučić koji je svojim djelima, zaostavštinom i diplomatskom misijom ostavio vanvremenski pečat rodnom gradu, učinivši ga kosmopolitskim i otmjenim za sve generacije koje dolaze. U to su se uvjerili mnogi koji su u Trebinju izlagali ili igrali u pozorišnim predstavama, prenoseći utiske kako je trebinjska publika njegovana i obrazovana.

Javnu ustanovu Кulturni centar Trebinje osnovao je Grad Trebinje u cilju zadovoljavanja kulturnih potreba građana, podsticanja i očuvanja kulturne baštine, slobode stvaralaštva i prava na kulturno ostvarivanje.

- Prilikom osnivanja ove javne ustanove akcenat je stavljen na kulturnu politiku Grada i javnu ustanovu koja treba da se bavi ovim poslom. Rukovodeći se ranije uočenim potrebama izdvojili smo tri zasebna polja na kojima je potrebno djelovati: efikasnost upravljanja kulturom, jačanje umjetnosti i umjetnika Trebinja i izgradnja kapaciteta Grada Trebinja za razvoj kulturnih industrija. Ova područja su takođe u skladu sa međunarodnim trendovima i kulturnim politikama regiona - kaže u razgovoru za eKapiju direktor KC Trebinje, Branka Sarić.

Centar postoji kao institucija kulture u čijem sastavu se nalaze tri jedinice: Galerija Кulturnog centra, Gradsko pozorište Trebinje i bioskop. Ova javna ustanova uspješno realizuje najraznovrsniji kulturni i umjetnički sadržaj kroz likovnu, pozorišnu, filmsku, muzičku i književnu djelatnost.

- Poseban vid naše djelatnosti predstavlja učešće u organizaciji i realizaciji manifestacija festivalskog karaktera sa međunarodnim učešćem, koje imaju veliki uticaj na Trebinje i predstavljaju najbolji način za marketing i promociju - kaže Sarić.

Velika pažnja posvećena je učešću u organizovanju događaja koje organizuje Grad Trebinje, kao što su: "Dučićeve večeri poezije", "Festival festivala", "Zvon zvonke pjesme", ali i događajima uspostavljenim prethodnih godina kao što su: "Festival mediteranskog i evropskog filma", izložba profesora Akademije likovnih umjetnosti Trebinje i Festival muzike klasične muzike "Music & more", i još mnogo toga.

Plato ispred Kulturnog centra
Plato ispred Kulturnog centra (Foto: eKapija)


Podsticanje i razvoj savremene umjetnosti

- Trebinje ima značajan potencijal na polju savremene umjetnosti i značajan broj mladih umjetnika koji odgovaraju trenutnim evropskim i svjetskim kulturnim trendovima, a to otvara široke mogućnosti za regionalnu promociju grada. Takav pogled zasnovan je na brojnim, zapaženim, pojedinačnim i kolektivnim prezentacijama radova trebinjskih umjetnika na referentnim događajima iz različitih oblasti umjetnosti. U prošlosti smo pružili posebnu podršku lokalnim stvaraocima da se grade kao značajni savremeni umjetnici i da prepoznaju savremene umjetničke izraze kao što su konceptualna umjetnost, video umjetnost, performans, kao legitimne i poželjne umjetničke jezike.

Jačanje kulturnog turizma

- Razvoj kapaciteta Кulturnog centra uključuje reorganizaciju rada, osnaživanje institucije da postane samoodrživija boljim upravljanjem i obukom, profesionalnom i adekvatnom edukacijom zaposlenih u Кulturnom centru. Takođe, bilo je potrebno nastaviti raditi na obrazovanju i razvoju publike kroz edukativne radionice i progresivni marketing.

- Obuka iz kulture takođe podrazumijeva razvoj publike, povećanje broja, ali i različitih ciljnih grupa građana koji učestvuju u različitim kulturnim aktivnostima. Кreativne industrije zasnivaju se na novom znanju, istraživanju, kreativnom osoblju i u novoj ekonomiji mogu da stvore prihod i određeni broj radnih mjesta. U tom smislu, Кulturni centar se u proteklom periodu kretao ka povećanju broja korisnika kulturnog sadržaja, jačanju kulturnog turizma i povećanju broja ljudi koji se bave kulturom.

Tokom protekle godine Кulturni centar je organizovao više od 700 različitih događaja.

(Foto: Kulturni centar Trebinje)
Ljetna dešavanja 2020.

Кao i sve ustanove kulture i Кulturni centar Trebinje se suočava sa posljedicama uzrokovanim pojavom koronavirusa. Jedan dio manifestacija je odgođen za 2021. godinu, a jedan dio će se organizovati u manjem obimu nego prethodnih godina.

- I pored ovih teškoća građane Trebinja očekuje kulturnim događajima bogata godina. Tako smo planirali oraganizovanje niza izložbi značajnih umjetnika iz regiona. I pored pomjeranja termina koji su bili planirani za izložbe najveći dio njih će biti organizovan. Autori su iz različitih država, a većinski pripadaju savremenom likovnom izrazu. Pozorište je već pripremilo nove predstave čije premijere se očekuju u toku ljeta. "Music and more" je u potpunosti odgođen za iduću godinu ali će "Festival mediteraskog i evropskog filma" biti organizovan ovog ljeta, a slična sitaucija je i sa "Festivalom amaterskih pozorišta" koji će, u dijelimično izmijenjenom modelu, biti upriličen u Кulturnom centru - kaže naša sagovornica.

Briga o lokalnim umjetnicima

Кulturni centar učestvuje, kao partner ili kao nosilac, na više prekograničnih projekata. U proteklom periodu su implementirali projekat "Stare staze bezverenmenog nasljeđa i tradicije" koji finansira EU kroz IPA program. U proteklim mjesecima su izradili projekte koji su u procesu odobrenja u okviru programa Кreativna Evropa, a sa različitim ministarstvima već odavno sarađuju kroz različite projekte.

Tokom dosadašnjeg rada КC je uspostavio saradnju sa skoro svim bitnim ustanovama kulture sa prostora bivše Jugoslavije i na osnovu te saradnje dobar dio aktivnosti i organizuju u ustanovi.

- No, i pored toga, najbitnija saradnja je ona na koju smo najponosniji, a to je saradnja sa umjetnicima i kulturnim djelatnicima iz Trebinja i Hercegovine - zaključuje za eKapiju direktorka Kulturnog centra Trebinje Branka Sarić.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak