Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Kraft pivare osvajaju i grad vina - Osnivači brenda Humsko ulažu i u butik hotel u Trebinju

(Foto: Jovan Vidaković)
U Trebinju, poznatom po vrhunskim vinskim etiketama, budi se polako i proizvodnja kraft piva, a glavni "krivac" je pivara Humsko, koja je prva počela proizvodnju i postala pionir u ovom poslu u gradu na Trebišnjici.

Kako kaže u intervjuu za eKapiju Nevena Stanić, koja je ovaj posao pokrenula zajedno sa suprugom Svetom, prva kuvanja su počela na proljeće 2018. a registracija posla urađena je u decembru iste godine.

- Ideju smo imali još 2017. godine nakon otvaranja našeg prvog lokala. Kao ljubitelji piva smo zamislili da bi bilo super da imamo svoje kraft pivo, pogotovo što u tom trenutku nije postojala još nijedna kraft pivara u Trebinju. Na proljeće 2018. moj muž je počeo da pravi prve pokušaje i nakon degustacije u svom lokalu i mnogo pozitivnih reakcija smo odlučili da registrujemo pivaru kako bismo pivo ubacili u ponudu našeg lokala. Tad smo i preimenovali lokal u Pivnica Humsko - pojašnjava Nevena za eKapiju.

Do sada su uložili oko 15.000 KM u svoj projekat. Kuvaju na maloj mašini koja može da proizvede 25 litara dnevno.

- Krajem aprila planiramo da otvorimo novi objekt, po principu njemačkog Brauhausa - ponuda piva i domaće hrane. Iznad restorana ćemo imati sedam soba, u vidu butik hotela. Zbog toga trenutno tražimo adekvatnu mašinu za proširenje kapaciteta.

Sveto Stanić
Sveto Stanić (Foto: Jovan Vidaković)
Sirovine, kaže, nabavljaju od firmi iz Mostara i Banjaluke, a plan je da ih ubuduće proizvode sami.

- Trenutno proizvodimo samo vrstu Blonde Ale, ali je planirano do otvaranja novog objekta da ubacimo i druge vrste. Za sada se baziramo samo na Trebinje i to isključivo u našem objektu. Kad nabavimo veću mašinu planirano je i širenje tržišta na okolne gradove.

Nevena kaže da veliki planovi tek predstoje.

- Najveći izazov ove godine nam je otvaranje novog objekta kao i nabavka nove mašine, a čim to završimo idemo u nove projekte. Ideja imamo milion, sada im samo moramo posložiti redosljed.

Srećni su što su ovaj posao prvi pokrenuli u Trebinju i žele da ovaj grad jednog dana bude poznat ne samo po vinima, već i po pivu.

- Imamo lijepu saradnju sa kolegama u Trebinju i širom Bosne i Hercegovine i zato ih ne smatramo kao konkurenciju, nego kao kolege. Tržište je dovoljno veliko da ima mjesta za sve nas.

T.B.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak