Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Kooperacija sa Agrarnim fondom - Trebinjski pčelari i voćari imaju šansu za siguran plasman proizvoda

Pčelinjak porodice Pažin
Pčelinjak porodice Pažin
Porodica pčelara Nedeljka Pažina već se 25 godina profesionalno bavi pčelarstvom i od prije nekoliko godina imaju i sertifikat organske proizvodnje meda i svih pčelinjih proizvoda.

U njihovom asortimanu nalaze se med od kadulje, od vrijeska, zatim imuno med, propolis kapi, matična mliječ, med sa matičnom mliječi, zatim proizvod koji kombinuje med, polen i propolis, rakija medovača, med sa koprivom za imunitet.

Njihov pčelinjak broj između 170 i 200 društava, kaže za eKapiju Nedeljko Pažin.

- Osim za Agrarni fond naši proizvodi idu i kroz druge kanale prodaje - na sajmovima u Banjaluci i Sarajevu, na kućnom pragu itd - kaže Pažin.

Ova godina će po prinosu biti nešto slabija od prethodnih, a u toku im je selidba društava na planinske krajeve u Hercegovini, jer u okolini Trebinja vlada suša.

Pažin kaže da je zadovoljan kada po košnici ima prinos od oko 20 kg meda. Najviše se traži med od kadulje, koji je i svojevrsni brend u Hercegovini. Za sada je zadovoljan obimom proizvodnje i dobrom saradnjom sa Agrarnim fondom koja traje od kada je fond i otvoren.

Voćarski proizvodi porodice Lojpur


Jadranka Lojpur se već nekoliko godina sa svojim suprugom bavi uzgojem i preradom voća. Najprije su krenuli od maline, da bi kasnije prošiliri sa jagodom, kupinom, dunjom, višnjom...

Prije saradnje sa Agrarnim fondom imali su kupca njihovih proizvoda, ali su željeli i siguran otkup u zimskom periodu. Tada stupa saradnja sa fondom koja uspješno traje već neko vrijeme.

- Pravimo kupinovo vino, sirće divlje jabuke, džemove od jagoda, malina, kupina, dunja, drenjina, zatim sirupe od drenjine, cvekle, maline, kao i sok od divljeg nara, slatko od dunja, jagoda i kupina, sirupi za imunitet. takođe, tu su i eliksiri od maline, a počeli smo i praviti med sa borovim iglicama. Imamo 50 pčelinjih društava, a od skoro i

Za sve proizvode porodica Lojpur sama obezbjeđuje sirovinu, i u svoje artikle ubacuju velike količine voća, kako bi osigurali kvalitet.

Za sada, veliki dio asortimana ide za Hercegovačku kuću u Banjaluci, zbog velike potražnje. Koronakriza jeste usporila plasman, ali se porodica Lojpur nada da će održati proizvodnji i put do kupaca.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak