Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Tradicija proizvodnje duga 70 godina - Industrija alata Trebinje planira gradnju hale i uvođenje najsavremenije tehnologije

(Foto: iat-tools.com)
Industrija alata Trebinje (IAT), gigant iz doba bivše Jugoslavije, sljedeće godine obilježiće 70 godina rada. Ovo trebinjsko preduzeće je najveći proizvođač visokokvalitetnih alata u BiH i jedan od najvećih u Evropi osnovan 1951. godine

IAT je simbol Trebinja i njegov razvoj bio je i razvoj grada u svakom segmentu. Dao je temelj modernizaciji privrede, zapošljavanju i izvozu širom svijeta, što je decenijama potvrđivalo kosmopolitsku viziju ljudi na čelnim pozicijama ovog preduzeća i grada.

- Zamisliti Trebinje bez fabrike bilo bi isto kao tijelo bez duše. Samo velika i jaka proizvodna preduzeća su sposobna da državi donesu stabilnost i samostalnost - znala je da kaže pokojna direktorka ovog preduzeća Branka Ratković.

Danas, Industrija alata Trebinje, ili kako je Trebinjci jednostavno zovu fabrika, nastavlja tradiciju kvaliteta koja je davno začeta, i ima širok proizvodni program - alat za bušenje, alat za rezanje navoja, specijalni alati: strugarski alati, glodala, upuštači, razvrtači, pribor za mašine.

- Industrija alata i dalje zauzima značajno mjesto u ovoj branši i u ovom dijelu Evrope. Obim proizvodnje i ponuda proizvoda su se mijenjali s godinama, u skladu sa zahtjevima kupaca, odnosno zahtjevima tržišta. Stabilan kvalitet, dobra cijena, uredni rokovi isporuke i dobar servis učinio je da prodaja naših alata opstane toliko godina na ovom surovom tržištu - kažu iz IAT-a za eKapiju.

Trenutno je najveća potražnja za navojnim alatima, mada ni ostali ne zaostaju. Dugogodišnji partneri koji kupuju njihov alat dolaze sa raznih strana svijeta - od Amerike, Njemačke, Austrije, Italije, Španije, Turske, Irana...

- Izvozimo više od 95% svojih proizvoda na izbirljivo svjetsko tržište - Italiju, Španiju, Njemačku, Austriju, Belgiju, Tursku, Iran, Rusiju, SAD, te u države bivše Jugoslavije. Trenutni proizvodni kapaciteti zadovoljavaju potrebe i zahtjeve tržišta.

U saradnji sa Fakultetom za proizvodnju i menadžment Industrija alata Trebinja sprovodi obuku CNC operatera i u toku je njihova obuka u pogonima predizeća.

- Imamo potrebu za modernizacijom opreme i mašina. U ovoj godini smo i pokrenuli projekat modernizacije mašinskih kapaciteta, ali zbog pandemije koronavirusa aktivnosti oko investiranja i tih ulaganja su zaustavljene do nekih boljih i izglednijih vremena.

Zbog pandemije će sačekati i investiranje u novi halu i najnoviju tehnologiju, što su takođe zacrtali kao cilj.

- Doba pandemije koron virusa je uticalo na poslovanje, jer smo poslovali u malo drugačijim okolnostima, ali generalno smo zadovoljni poslovanjem u prvoj polovini ove godine. Uprkos svim problemima uspijevamo da održimo pozitivno poslovanje i trend rasta prihoda. Imamo dovoljno ugovorenog posla, i nadamo se da ćemo do kraja godine biti još uspješniji i bolji - zaključili su iz IAT-a za eKapiju.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak