Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Vinarija Berak iz Trebinja širi proizvodnju - Poslije Crne Gore i Srbije kreće izvoz i za Dansku

Podrum vinarije Berak
Podrum vinarije Berak
Trebinjska vinarija Berak, koja se komercijalnom proizvodnjom bavi od 2005. godine i koja je pobrala nekoliko značajnih nagrada za kvalitet na regionalnim sajmovima, planira širenje vinograda i povećanje kapaciteta proizvodnje, čime će ojačati ponudu vinskog turizma Hercegovine.

Ova porodica, koja je jedna od najstarijih u Trebinju, vinski biznis bazirala je na pet etiketa. U ponudi su tri crvena i dva bijela vina, od dobro poznatih hercegovačkih sorti vranac i žilavka. Posebno su ponosni na organsko vino koje prave od tri stare sorte - kadarun, surac i plavka. To je limitirana proizvodnja koju plasiraju turistima koji dođu u posjetu njihovom podrumu.

- Kapacitet vinarije je 30.000 litara godišnje. Do prošle godine plasirali smo vina na teritoriju Crne Gore, Srbije i Hercegovine, a od ove godine počeli smo izvoz i u Dansku - kaže za eKapiju Aleksandar Berak, koji je inače jedan od najmlađih vinara u Hercegovini.

Na sajmu turizma u Beogradu (februar 2019. godine) izložili su svih pet etiketa, a stigla je i srebrna medalja za kvalitet za žilavku na takmičenju BeoWine Challenge Cup. Nekoliko godina ranije nagradio ih je i Novosadski sajam zlatom za žilavku i vranac.

- Imamo u planu da radimo lozu i travarice, ali za sada male količine. Ne planiramo sadnju novih vinskih sorti. Baziraćemo se na vinskom turizmu, što je naš veliki adut tokom ljeta - zaključio je Berak.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak