Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Pčelari regiona sve više se interesuju za termos košnice porodice Spaić - U planu pogon za proizvodnju većih serija

Obrad i Dragan Spaić
Obrad i Dragan Spaić
Kao što su i obećali inovatori iz Trebinja, Dragan i Obrad Spaić u 2019. godini uspjeli su da u vlastitoj režiji proizvedu nultu seriju svoje inovacije - termos košnice. Kompletna serija od 100 LR nastavaka plasirana je na tržište BiH po proizvodnoj cijeni. Najveće interesovanje za termos košnice bilo je kod pčelara iz Sarajeva, Bosanske Krupe, Foče, Mrkonjić Grada, Herceg Novog i Trebinja.

- Prvu seriju smo napravili bez vlastite radionice, tako što smo materijale kupovali u maloprodajnim objektima i obrađivali u odgovarajućim radionicama, a samo smo montažu vršili u vlastitoj režiji. Kada su kupci vidjeli izgled, težinu, čvrstoću i nosivost bili su izuzetno zadovoljni, jer su se uvjerili da termos košnica posjeduje sve osobine za koje su saznali iz medija - kaže Obrad Spaić za eKapiju.

Sa kupcima nulte serije su se dogovorili da prate ponašanje košnice i u njihovim pčelinjacima, razvoj pčelinjih društava i prinose pčelinjih proizvoda u odnosu na klasične košnice. Tako će osim podataka iz vlastitog pčelinjaka imati podatke o ponašanju termos košnice i ostvarenim prednostima iz pčelinjaka iz različitih klimatskih uslova.

Osim nulte serije koja je plasirana na tržište Dragan i Obrad su u 2019. godini radili termos košnice i za svoj pčelinjak u kome su više od polovine klasičnih košnica zamijenili svojom inovacijom.

- Ovo je već četvrta godina od kada smo prvoprizvedenu termos košnicu postavili u svoj pčelinjak i bez bilo kakvog održavanja djeluje kao da je juče postavljena, a o ostvarenim prednostima u vlastitom pčelinjaku dovoljno govori podatak da smo više od 50% klasičnih košnica zamijenili ovim termos - ističe Spaić.

Ono što ih, kako kaže, posebno raduje je povećani interes za termos košnicama među pčelarima Trebinja i Hercegovine.

- Posebno bih istakao veliku zainteresovanost Pčelarske zadruge Žalfija iz Trebinja. Sa rukovodstvom ove zadruge smo se dogovorili da nekoliko nastavaka postavimo u njihov izložbeni prostor i tako omogućimo pčelarima Hercegovine, dijela Crne Gore i Dalmacije da uživo vide termos košnicu. Na taj način, zainteresovani pčelari će moći će da se uvjere u kvalitet izrade i osobine zbog kojih je osvojila brojne svjetske nagrade i proglašena najboljom tehnološkom inovacijom u RS za 2018. godinu - kaže naš sagovornik.

Ukoliko dođe do sve većih zahtjeva, a Spaići očekuju da hoće, planiraju pokrenuti vlastitu radionicu – pogon za proizvodnju, jer je u ovakvim uslovima, bez vlastitog pogona, teško organizovati proizvodnju većih serija, a i proizvodna cijena je znatno veća.

- Veličina pogona i stepen automatizacije u svakom slučaju zavisi od zainteresovanosti tržišta, grada i regije za termos košnicom. Možda je vrijedno još napomenuti da smo razvili i varijantu isporuke košnice u dijelovima, koju bi prema dostavljenoj šemi, kupci sami montirali. Ova varijanta omogućava lakši i jednostavniji transport na veće daljine U svakom slučaju mi ćemo uraditi sve što bude u našim mogućnostima da tim malim, vrijednim bićima i u drugim pčelinjacima omogućimo bolje uslove života i rada, a zainteresovanim pčelarima olakšamo pčelarenje. I jedni i drugi to zaslužuju - zaključio je Spaić za eKapiju.

O košnici

Termos košnica, inovacije trebinjske porodice Spaić, bila je jedna od dvije najbolje tehnološke inovacije u RS za 2018.

Naziv podsjeća na popularnu termos bocu, što upućuje da posjeduje dobru toplotnu izolaciju, ranije je za eKapiju objašnjavao Spaić.

Njena inovativnost se ogleda u konstruktivnom rješenju - košnica se sastoji od nosećeg rama i troslojnih stranica. I jedno i drugo su napravljeni od naširoko upotrebljavanih materijala - jelova daska, stiropor, tanka špera od mekog drveta, dvoslojna PVC ploča i plastična ugaona lajsna.

Noseći ram čine stubovi, gornji i donji vijenac od jelove daske, koji obezbjeđuje nosivost i stabilnost košnice, jednostavno razmicanje i vađenje ramova standardnim postupkom i alatima i sprečava kontakt pčela sa stiroporom.

Što se tiče troslojnih stranica, sloj do pčela je od mekog drveta, obezbjeđujući pčelama uslove približne prirodnim i spriječava da pčele nagrizaiju stiropor.

Srednji sloj od stiropora obezbjeđuje toplotnu izolaciju i sve prednosti stiropornih košnica. Vanjski sloj – dvoslojna PVC ploča, obezbjeđuje zaštitu košnice od vanjskih uticaja, čime je izbjegnuto farbanje košnica štetnim zaštitnim sredstvima, a obezbjeđuje i dodatnu toplotnu izolaciju.

Ugaonim plastičnim lajsnama obezbjeđena je zaštita ugaonih spojeva dvoslojnih PVC ploča od prodora vlage.

Prednosti

Ovakvo konstruktivno rješenje termos košnice zadržava sve prednosti kako drvenih tako i stiropornih košnica, i istovremeno eliminiše sve nedostatke i jednih i drugih, što se vidi iz sljedećih karakteristika, navodi Spaić.

- Unutrašnji zidovi termos-košnice su od mekog drveta, tako da su pčelama obezbijeđeni uslovi približni prirodnim

- Noseći ram, od jelove daske, obezbjeđuje potrebnu nosivost ramova napunjenih medom i pčelama, kao i stabilnost prilikom postavljanja većeg broja nastavaka

- Termos košnica posjeduje znatno veću toplotnu izolaciju od drvenih, jer je koeficijent toplotne provodljivosti stiropora (λ) 4,4 puta manji od koeficijenta toplotne provodljivosti drveta

- Jednostavno je razmicanje i odvajanje ramova iz košnice postojećim pčelarskim priborom, bez opasnosti da košnica popuca ili se ošteti prilikom upotrebe veće sile

- Izrazito su lakše u odnosu na drvene, jer je težina jedne LR termos košnice oko 3 kg, dok je težina iste košnice u drvenoj izvedbi veća od 5 kg, zavisno od debljine daske

- Termos košnice su vodootporne, tako da im nije potrebno farbanje štetnim zaštitnim sredstvima

- Pčele nisu u dodiru sa stiroporom, ni sa vanjske ni sa unutrašnje strane, tako da ga ne nagrizaju i ne prave veći broj otvora (leta)

- Zbog dobrih izolacionih karakteristika stiropora unutar košnice nema većih oscilacija temperature, tako da će pčele manje vremena i energije trošiti na grijanje/hlađenje košnice, a više na sakupljanje nektara

- Pčelarima je olakšano pčelarenje, jer su termos košnice za 50% lakše od drvenih i nema potrebe za čestom zaštitom štetnim zaštitnim sredstvima

- Osim svih navedenih pozitivnih osobina nove termos košnice su jednostavne i tehnologične za proizvodnju

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak