Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Trebinje se upoznaje hranom i vinima - Jedinstven gastronomski doživljaj u vinariji Vukoje prepoznat širom svijeta

Vinska galerija Vukoje
Vinska galerija Vukoje
Hercegovinu morate doživjeti, probati i tek onda pokušati reći da ste nešto osjetiili i nipošto, nipošto pomisliti da ste nešto shvatili! Bio bi to grijeh prema čaroliji Hercegovine, zemlje u kojoj su sublimirani svi zemaljski okusi i mirisi, i oni od kamena, i oni na kamenu, i oni od hrane. Dakle, sve zemaljsko vam je ovdje na dohvat ruke, mirisi od hrane, ljudi, ...

Hercegovina je, u isto vrijeme, čudesna igra prirode koja je omogućila da iz "zemlje od kamena" raste sve ono što ne raste nigdje na planeti. Kada dođete u Hercegovinu imaćete pogrešnu orijentaciju, pašćete u neko psihodelično stanje i tek tada ste spremni da je otkrijete.
Najbolji put za otkrivanje jedne zemlje je kušanje njene hrane i vina. I zato vam podrumi Vukoje 1982 nude svojevrstan i jednostavan vodič za kretanje po Hercegovini.

Podrumi Vukoje 1982 posjeduju sopstvene vinograde na dva lokaliteta ukupne površine 30 ha na kojima su zasađene autohtone i internacionalne sorte vinove loze. Carski vinogradi nalaze se na lokalitetu Ušće, 10 km od Trebinja, na ušću rijeka Trebišnjice i Sušice. Te vinograde je krajem XIX vijeka Austrougarska monarhija proglasila najpogodnijim za žilavku, pa je tu podigla čuvene Carske vinograde, sa kojih je ekskluzivno vino otpremano na bečki dvor. Vinogradi u Zasad polju podignuti su uz korito rijeke Trebišnjice na najboljem lokalitetu koji se nalazi na ulazu u Trebinje gdje su zasađene sorte: vranac, žilavka, cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, syrah, muskat, merlot.

Podrumi Vukoje 1982 se, već četvrtu deceniju, bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje. Dobitnici su više od 500 nagrada koje se tiču kvaliteta vina i vinskog turizma, a od skorijih se izdvajaju najbolja vinarija regiona u eno-gastro turizmu, dodijeljena od G.E.T. Reporta, udruženja za kulturu stola, kao i nagrada dodijeljena na prvom Belgrade Waterfront Good Food and Wine Festivalu, i to za najbolju vianriju regiona. Ove nagrade su potvrda vrhunskog kvaliteta proizvoda i dokaz da sve prethodne, koje je ova vinarija dobila i proteklom periodu u regionu i svijetu, kao i veliki podsticaj da se radi na unapređenju starih i proizvodnji novih proizvoda.

Note vinskog ditiramba, kojom porodica Vukoje već četvrtu deceniju slavni vino, život i Hercegovinu, najjasnije možete "čuti" u Vinskoj galeriji koja se nalazi na vrhu najbolje vinarije u jugositočnoj Evropi. Tu vam se pruža mogućnost da u višenamjenskom restoranu sa 300 mjesta, vinotekom, tapas barom i dva lounge-a, birate između 20 različitih vina napravljenih od grožđa sa vlastitih vinograda. Skladnost tonaliteta ditiramba "Vukoje" daju i hercegovačke delicije napravljene od povrća iz vlastite proizvodnje i pažljivo biranih sirovina, a edukativno osoblje će vam pomoći da sami sklopite svoju eno-gastronomsku kompoziciju.

(Foto: Podrumi Vukoje)
Eno-gastronomske priče nastavljaju se u restoranu u kom je sve i počelo 1982. godine, u čije je uvode vješti vinski pripovjedač utkao Hercegovinu, njene okuse i boje, mirise kamena i Mediterana, a tek onda konzumiranje vina i hrane. Pričajući ih na taj način porodica Vukoje ispričala je i priču o vili Pergola, remake-u priče o restoranu Košuta otvorenom prije više od tri decenije. Na mjestu gdje se danas nalazi Villa Pergolapočele su i priče o vinima uz koja se danas veže ova porodica i nabrajanje međunarodnih nagrada koje je dobila vinarija Vukoje 1982. U sklopu vile nalazi se i deset novoizgrađenih i moderno opremljenih soba čija imena mirišu ljekovitim hercegovačkim biljem što vas ponovo vodi na početak priče o Hercegovini, njenim mirisima i okusima.

Destilerija Podruma Vukoje izgrađena je 2018. godine u Trebinju, na lokalitetu Zasad polje, uz korito rijeke Trebišnjice, a služi za proizvodnju novih sortnih rakija ali i likera od aromatičnih hercegovačkih trava. Uz pomoć njemačke tehnologije, koja je priznata kao najbolja za obradu destilata, a koja je implementirana u destileriju Podruma Vukoje 1982, radi se obrada destilata po principu koji se radi na sjeveru Italije, a to je da se od svake sorte grožđa pravi i posebna loza. Ovakav način obrade jedinstven je na ovom prostoru i garantuje vrhunski kvalitet proizvoda.

Široku lepezu vina koja dolaze iz Podruma Vukoje 1982 upotpunjuju i aduti destilerije Podruma Vukoje: grozda vranac, grozda žilavka, grozda muškat, grozda syrah, travarica. Ovi proizvodi ostavljaju izuzetan ustisak i pokazuju da iz Podruma Vukoje dolaze samo najbolji proizvodi što se uveliko prepoznaje na tržištima Kine, Amerike i sve više Evrope. Široku lepezu asortimana proizvoda Podruma Vukoje upotpunjuje prvi hercegovački džin prilikom čije izrde se koristi vrhunski destilat i začinsko bilje i voće koje raste u Hercegovini.

Tekst: vinarija Vukoje

Fotogalerija
Podrumi Vukoje 1982


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak