NavMenu

U toku izrada pristupnih puteva za buduću vjetroelektranu Grebak u Nevesinju

Izvor: eKapija Petak, 05.03.2021. 11:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wellphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Pripremni radovi za Vjetroelektranu Grebak, u koju će investitori iz Njemačke uložiti 136 mil KM, intenzivirani su prethodnih dana, javlja Radio Nevesinje.

U toku je izrada pristupnih puteva, montažnog platoa i gradilištnog kampa, kao i izmještanje dalekovoda u zoni izvođenja radova. Opština Nevesinje daje punu podršku realizaciji ovog velikog energetskog projekta. Nakon završetka projekta koji je najavljen do kraja 2022. godine, pristupne saobraćajnice ostaće na raspolaganju mjesnom stanovništvu i svim građanima Nevesinja.

Izvršni direktor Vjetroelektrane Grebak Miralem Čampara kaže da je u toku izgradnja platoa od 7.000 m2 koji treba da zadovolji sve potrebne kriterijume da preko njega ide teret od 100 tona, kao i probijanje trase za prvu dionicu saobraćajnice od 1.200 metara.

- Ukupna dužina pristupne saobraćajnice široke 4,5 metara je devet kilometara - rekao je Čampara i dodao da je planirano postavljanje deset turbina ukupne instalisane snage 66 megavata koje će imati godišnju proizvodnju od oko 170 gigavat sati.

Čampara je naglasio da je investitor uradio Elaborat o eksproprijaciji i da će od brzine rješavanja imovinsko-pravnih odnosa zavisiti dinamika izgradnje objekata.


Građevinski inženjer Bojan Savić iz opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje rekao je da će opština Nevesinje pružiti podršku svim planiranim aktivnostima koje su vezane za vjetropark Grebak. On je dodao da je u toku izmještanje dalekovoda koji se koristi za napajanje bazne stanice m:tel-a jer se nalazi u zoni pristupne saobraćajnice.

Savić je naglasio da će osim koncesione naknade opština imati koristi i od pristupnih puteva koji će nakon završetka projekta ostati na raspolaganju građanima, a prije svih mjesnom stanovništvu.

Vjetroelektrana Grebak trebalo bi da do kraja 2022. godine bude priključena na dalekovod Mostar – Nevesinje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvaranje tvornice GS-RAMA u septembru 2024. - U toku montaža strojeva

Izgradnja tvornice GS-RAMA je u završnoj fazi. Dok se završavaju glavni građevinski radovi u isto vrijeme polako se radi na montaži strojeva. Pojedini su već stavljeni u funkciju. Nekolicina radnika koji su bili na obuci u tvornici GS-Tvornica mašina Travnik započeli su svoj rad u GS-RAMA u poslovnoj zoni Izlaz. Službeni početak rada ove novoizgrađene tvornice je svakim danom sve bliži. To je bio povod za nedavni posjet vlasnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.