NavMenu

Na "kuvajtskoj" džamiji u Doboj Jugu radovi se privode kraju - Svečano otvaranje 28. septembra 2013.

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.07.2013. 10:28
Komentari
Podeli

Od 22. februara ove godine, kada su na svečan način u Matuzićima-Polje u Općini Doboj Jug otpočeli radovi na izgradnji nove džamije, koja je po donatoru nazvana "Kuvajtska", radovi su dovedeni u završnu fazu. Postavlja se fasada na objektu, uređuje unutršnji enterijer, a ovih dana se očekuje postavljanje bakrenog pokrova na kupolama, alema na minaretu i stolarije. Lokalna zajednica vrši pripreme za priključenje objekta na kanalizacionu mrežu te na uređenje prilaza novoj džamiji, objavljrno je na zvaničnom portalu općine.

Vrijednost ove investicije je 650.000 KM. Od toga je, zahvaljujući Vakufskoj direkciji BiH kuvajtska organizacija Bejtu Zekat obezbjedila 500.000 KM, dok će se razlika od 100.000 KM obezbjediti dobrovoljnim prilozima vjernika. Uvjerivši se u stanje izgradnje ovog objekta, Rijaset IZ BiH je donio rješenje o njenom svečanom otvorenju koje je zakazano za subotu 28. septembra ove godine.

Hfz Senaid Zaiomović, direktor Vakufske direkcije je istakao da se radi o objektu moderne islamske arhitekture koji će biti sagrađen u rekordno kratkom vremenu.

- Prije svega zahvaljujući angažovanju džemmatlija Matuzićia, građevinskog odbora za njenu izgradnju, te čestitim majstorima firme "Inter" Tešanj koja izvodi radove na ovom objektu, jer u dosadašnjih manje od pet mjeseci vremena otkako su otpočeli radovi, ni jedan dan nije bilo nikakvih zastoja.

Inače, džemmat Matuzići raspolaže sa jedom džamijom koja je nakon rata obnovljena. Džemmat broji oko tri hiljade džematlija, pa se ukazala potreba za još jednim ovakvim objektom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.