NavMenu

Kompostiranjem bio otpada do čistije sredine - U Bosanskoj Krupi pilot kompostana u okviru preduzeća "10.juli"

Izvor: eKapija Utorak, 14.05.2013. 11:43
Komentari
Podeli

U okviru projekta uvođenja kompostiranja otpada na teritoriji osam opština USK i općine Drvar, kako bi se na najbolji način iskoristio bio otpad, svaka od općina je dobila i pilot "kompostanu" sa mogućnošću da sama odredi gdje će je instalirati.

U Bosanskoj Krupi kompostana će biti postavljena u Reciklažnom dvorištu i uklopiće se u zacrtane aktivnosti bosanskokrupskog komunalnog poduzeća "10. juli" na započinjanu proizvodnje humusa, potom formiranje rasadnika za uzgoj cvijeća kojim bi se svake sezone uređivali parkovi u Bosanskoj Krupi, navedeno je na općinskom sajtu.

Ministarstvo za građenje, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, je uz taj projekat, otvorilo mogućnost takmičenja za najuspješnije kompostače, odnosno mjesne zajednice koje se pokažu najbolje u ovom poslu. Najuspješnije mjesne zajednice će dobiti novčana sredstva kojim će biti u obavezi realizirati projekat po svojoj želji, a koji će doprinjeti čistijem i uređenijem okolišu u njihovoj mjesnoj zajednici. Ovu aktivnost koordiniraće nadležna služba u Općini Bosanska Krupa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.