Izvor: eKapija | Utorak, 14.05.2013.| 11:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompostiranjem bio otpada do čistije sredine - U Bosanskoj Krupi pilot kompostana u okviru preduzeća "10.juli"

U okviru projekta uvođenja kompostiranja otpada na teritoriji osam opština USK i općine Drvar, kako bi se na najbolji način iskoristio bio otpad, svaka od općina je dobila i pilot "kompostanu" sa mogućnošću da sama odredi gdje će je instalirati.

U Bosanskoj Krupi kompostana će biti postavljena u Reciklažnom dvorištu i uklopiće se u zacrtane aktivnosti bosanskokrupskog komunalnog poduzeća "10. juli" na započinjanu proizvodnje humusa, potom formiranje rasadnika za uzgoj cvijeća kojim bi se svake sezone uređivali parkovi u Bosanskoj Krupi, navedeno je na općinskom sajtu.

Ministarstvo za građenje, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, je uz taj projekat, otvorilo mogućnost takmičenja za najuspješnije kompostače, odnosno mjesne zajednice koje se pokažu najbolje u ovom poslu. Najuspješnije mjesne zajednice će dobiti novčana sredstva kojim će biti u obavezi realizirati projekat po svojoj želji, a koji će doprinjeti čistijem i uređenijem okolišu u njihovoj mjesnoj zajednici. Ovu aktivnost koordiniraće nadležna služba u Općini Bosanska Krupa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.