NavMenu

Kompostiranjem bio otpada do čistije sredine - U Bosanskoj Krupi pilot kompostana u okviru preduzeća "10.juli"

Izvor: eKapija Utorak, 14.05.2013. 11:43
Komentari
Podeli

U okviru projekta uvođenja kompostiranja otpada na teritoriji osam opština USK i općine Drvar, kako bi se na najbolji način iskoristio bio otpad, svaka od općina je dobila i pilot "kompostanu" sa mogućnošću da sama odredi gdje će je instalirati.

U Bosanskoj Krupi kompostana će biti postavljena u Reciklažnom dvorištu i uklopiće se u zacrtane aktivnosti bosanskokrupskog komunalnog poduzeća "10. juli" na započinjanu proizvodnje humusa, potom formiranje rasadnika za uzgoj cvijeća kojim bi se svake sezone uređivali parkovi u Bosanskoj Krupi, navedeno je na općinskom sajtu.

Ministarstvo za građenje, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, je uz taj projekat, otvorilo mogućnost takmičenja za najuspješnije kompostače, odnosno mjesne zajednice koje se pokažu najbolje u ovom poslu. Najuspješnije mjesne zajednice će dobiti novčana sredstva kojim će biti u obavezi realizirati projekat po svojoj želji, a koji će doprinjeti čistijem i uređenijem okolišu u njihovoj mjesnoj zajednici. Ovu aktivnost koordiniraće nadležna služba u Općini Bosanska Krupa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.