NavMenu

BiH u drvnom sektoru efikasnija od Hrvatske i Srbije - Od izvoza čak 70% ukupnog prihoda

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.05.2013. 12:22
Komentari
Podeli

Drvni sektor Bosne i Hercegovine ostvaruje veći profit nego isti sektori u Hrvatskoj i Srbiji, objavila je "Radio-televizija USK".

Benchmark izvještaj za 2012. godinu, koji je prezentiralo Udruženje za poslovno savjetovanje u BiH LESPnet, pokazao je da ove bh. firme od izvoza ostvaruju više od 70% ukupnog prihoda i da imaju veći profit po zaposlenom od firmi u tom istom sektoru u Hrvatskoj i Srbiji, javio je novinar agencije Anadolija.

Ovo udruženje objavilo je benchmark izvještaj za 2012. godinu o uspješnosti kompanija u BiH, Hrvatskoj i Srbiji u tri ključna sektora bosanske ekonomije - u prehrambenoj, drvnoj i metalnoj industriji.

Predsjednik udruženja Fuad Strik kazao je kako se radi o jednostavnom, ali vrlo konkretnom izvještaju.

- Na bazi uzorka od 300 kompanija iz svake branše, po 100 iz svake zemlje, uzeli smo direktno njihove financijske bilanse, dakle rezultate poslovanja. Onda smo uporedili trendove benchmarka. U prehrambenom sektoru dosta zaostajemo za Hrvatkom i Srbijom i po obimu i po veličini te ekonomije i po performansama. Ono što je iznenađujuće jeste da metalni sektor nije toliko dobar, bar ne onoliko koliko smo mislili i kako se inače misli u BiH. Ono što je pozitivno, da drvni sektor zaista pokazuje zašto je on to toliko dobar u odnosu na susjede u svim elementima poslovanja. Mi smo neuporedivo efikasniji, imamo veći profit po zaposlenom od susjednih zemalja i, što je najvažnije, jeste da naše firme ostvaruju više od 70% ukupnog prihoda od izvoza. Kada bi taj sektor malo više bio u fokusu, vjerovatno bismo imali bolje rezultate - rekao je Strik.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu prof. dr Fikret Hadžić kazao je kako rezultati ni u prehrambenoj industriji nisu tako loši, te da u nekim okvirima BiH ima bolje performanse od susjednih zemalja.

- Neto marža kod nas je znatno veća u odnosu na Hrvatsku, a u Srbiji je ona negativna. Kada smo prošle godibe radili analizu u odnosu na srednja i mala preduzeća iz Njemačke i Češke, rezultati su bili zaista nepovoljni za BiH. A u ovom slučaju, uviđamo da je došlo do rasta uvoza u prehrambenoj industriji u periodu od 2008. i 2012. godine. Taj rast je oko 15%. S druge strane, naš izvoz u prehrambenoj industriji porastao je negdje za oko 60%. Prehrambeni sektor zapošljava oko 19.000 radnika, pa prema tome, zajedno sa poljoprivrednim sektorom, on može biti dobar razvojni potencijal u okviru ukupne privrede BiH - rekao je Hadžić.

On je istakao da su ove analize i za potencijalne investitore, koji na osnovu njih mogu procijeniti i porediti situacije u spomenutim zemljama.Govoreći o pridruživanju Hrvatske Evropskoj uniji (EU), Hadžić je rekao kako očekuje da bi hrvatske kompanije mogle preći u BiH zbog povoljnijeg ambijenta, posebno u prehrambenom sektoru.

- Zaoštravanjem uslova očekujemo prelazak nekih preduzeća. U tom smislu bi trebalo aktivirati koncept razvoja industrijskih zona, kako bi potencijalni izvori mogli naći mjesto za sebe na našem tržištu - objasnio je profesor Hadžić, objavila je "Radio-televizija Unsko-sanskog kantona".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Industrija, Finansije

Federalna vlada izdvaja više od 27 mil KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH u utorak na sjednici donijela, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, četiri odluke kojim se usvajaju programi utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27,2 mil KM. Sredstva se raspodjeljuju po projektima utvrđenim Programom i isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva. Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.