NavMenu

Federalna vlada izdvaja više od 27 mil KM za programe razvoja male privrede

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.05.2024. 10:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Nattanan Kanchanaprat)Ilustracija
Vlada Federacije BiH u utorak na sjednici donijela, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, četiri odluke kojim se usvajaju programi utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27,2 mil KM.

Sredstva se raspodjeljuju po projektima utvrđenim Programom i isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva.

Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Tekući transferi općinama i gradovima u iznosu od 7,5 mil KM. Ova sredstva namijenjena su za izgradnju poduzetničkih zona i bit će raspodijeljena po projektu utvrđenim Programom, a isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva.

Drugom odlukom usvojen je Program utroška sredstava Tekućih transfera neprofitnim organizacijama - Udruženjima građana, privrednim/obrtničkim komorama FBiH i kantona, te obrazovnim institucijama u iznosu od 1.000.000 KM.

Trećom odlukom je usvojen Program utroška sredstava tekućih transfera - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u iznosu od 17,7 mil KM. Programom su sredstva namijenjena za jačanje konkuretnosti MSP, podršku MSP u IT sektoru, poticaje za razvoj obrta i srodnih djelatnosti, te poticaj novoosnovanim subjektima male privrede i pružanje monitoring usluga za subjekte male privrede.

Posljednjom odlukom usvojen je Program utroška sredstava tekućih transfera - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata - Garancijski fond u iznosu od 1.000.000 KM.

Za prve tri odluke sredstva će se korisnicima dodijeljivati u skladu s kriterijima utvrđenim u programima, javnim konkursom i Pravilnikom o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede.

Za sredstva za regresiranje kamata - Garancijski fond se ne raspisuje javni konkurs i sredstva poticaja će biti doznačena korisnicima kredita po kreditno-garantnim programima resornog ministarstva i to po automatizmu ukoliko su uredno izmirili dotadašnje obaveze po kreditima.

Predlagač je, između ostalog, naveo da je razlog za donošenje pomenutih odluka realizovanje godišnjeg Programa razvoja male privrede za Federaciju BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

ERS kreće u eksploataciju krečnjaka sa kamenoloma Varde za potrebe gradnje HE Mrsovo

Elektroprivreda RS - Obnovljivi izvori energije iz Ljubinja planira eksploataciju građevinskog kamena, krečnjaka na ležištu Varde u Rudom. - Investitor planira da otvori površinski kop tehničkog građevinskog kamena krečnjaka za vlastite potrebe u cilju obezbjeđenja sirovina za spravljanje betona pri gradnji brane HE Mrsovo snage 37,3 MW, kao i za potrebe tržišta na tom prostoru Republike Srpske i Republike Srbije - ističe se u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.