NavMenu

Od snižavanja kursa KM više štete nego koristi

Izvor: Fena Četvrtak, 12.07.2012. 15:42
Komentari
Podeli

Eventualni dobici u izvozu koji bi snižavanje kursa KM moglo donijeti BiH nisu ni približni gubicima koji bi značili destabilizaciju monetarnog sistema, obezvređivanje domaće štednje, nestanak povjerenja u KM i dalju neizvjesnost, rečeno je Srni u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

"Najbolji dokaz koliki je stvarni uticaj kursa KM na izvoz BiH jeste činjenica da pad vrijednosti eura u odnosu na druge svjetske valute, a samim time i KM u odnosu na dolar, jen, juan... nije doveo do povećanja izvoza na tržišta izvan EU, već je upravo tržište EU i drugih zemalja vezanih za evro naše najveće i najvažnije tržište, gdje ostvarujemo najbolje rezultate", naglašavaju iz Komore.

Iz Centralne banke ranije su rekli Srni da BiH još nije spremna za promjenu postojećeg modela monetarne politike, a da bi ciljana inflacija, koju neki ekonomisti zagovaraju, negativno uticala na većinu građana BiH.

Osvrćući se na navode domaćih proizvođača da na uvoz repromaterijala koji se ne proizvodi u BiH plaćaju 15 odsto dažbina, što nije slučaj u zemljama regiona, iz Komore navode da se u BiH bez ikakvog carinskog opterećenja uvozi najveći dio repromaterijala, kao i ostalih proizvoda, porijeklom iz zemalja Cefte, EU i Turske.

Iz Komore dodaju da carinsko opterećenje na neku vrstu repromaterijala koji se ne proizvodi u BiH, ali bi se mogao proizvoditi, predstavlja i podsticaj razvoju ovakve proizvodnje i ulaganjima koja se ne bi nikada dogodila ako bi uvoz bio profitabilniji od proizvodnje.

"Carinsko opterećenje na uvoz repromaterijala kojeg nema u BiH ne može biti niže od onoga koje važi za uvoz iz našeg područja slobodne trgovine, jer bi se time poremetio režim povlastica koji imamo i praktično prekršile preuzete međunarodne obaveze", pojasnili su iz Komore.

Radi podrške izvoznicima i unapređenju domaćeg izvoza, Spoljnotrgovinska komora BiH preduzima brojne aktivnosti, među kojima su kreiranje povoljnijeg poslovnog okruženja i predlaganje regulative, usklađene sa potrebama i interesima privrede, promocija izvoznih potencijala, organizacija nastupa na relevantnim međunarodnim sajmovima, pomoć u pronalaženju stranih partnera, konsultantske usluge, edukacija...

Iz Komore naglašavaju da mogući efekti njenog djelovanja u znatnoj mjeri zavise od nadležnih vlasti, bez čije podrške neke od njih nije moguće preduzeti, navodeći kao primjer izmjenu i dogradnju zakonske regulative, poreske i druge olakšice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.05.2024.  |  Finansije

BiH i CG sporazumom regulišu međusobne odnose u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja

Zaključivanjem sporazuma o socijalnom osiguranju između Crne Gore i Bosne i Hercegovine omogućiće se regulisanje međusobnih odnosa u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti i ostalih pitanja iz domena socijalnog osiguranja, a posebno izjednačavanje u pravima državljana po osnovu boravka i rada u državama ugovornicama. Kako je saopšteno, Vlada je na jučerašnjoj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.