NavMenu

Mentalno zdravlje za sve: Švicarska investira 330.000 KM za regionalni centar sa sjedištem u BiH

Izvor: Fena Utorak, 19.06.2012. 15:55
Komentari
Podeli

Sporazum između Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije o podršci za projekt Regionalnog centra za razvoj u oblasti mentalnog zdravlja u jugoistočnoj Evropi "Jačanje kapaciteta profesionalaca za mentalno zdravlje i kapaciteta udruženja korisnika usluga" potpisan je danas u Sarajevu.

Sporazum su potpisali ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i direktor Švicarskog ureda za saradnju u BiH Joseph Guntern.

Ministar Nović je naglasio da je od uspostavljanja Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope, Švicarska Konfederacija kao zemlja partner, podržavala regionalnu saradnju smatrajući je bitnim faktorom trajne političke i socijalne stabilnosti i ekonomskog razvoja u zemljama jugoistočne Evrope.

Izrazio je uvjerenje da potpisuju Sporazum o podršci Regionalnom projektu čija implementacija će biti od velikog značaja i koristi svim institucijama i pojedincima koje se bave problemom zaštite mentalnog zdravlja u zemljama našeg regiona i predstavljati korak više u zajedničkoj akciji "Mentalno zdravlje za sve".

Ministar Nović je podsjetio da osnivanje Regionalnog centra za saradnju u oblasti mentalnog zdravlja u jugoistočnoj Evropi, sa sjedištem u BiH, predstavlja nastavak započetih aktivnosti u okviru "Projekta mentalnog zdravlja u jugoistočnoj Evropi".

"Regionalni centar za razvoj i saradnju, formiran radi jačanja saradnje između zemalja Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope, djeluje u okviru Ministarstva civilnih poslova BiH, a njegov rad je usmjeren na unapređenje politika i praksi mentalnog zdravlja putem promocije, prevencije, zastupanja, saradnje i umrežavanja u okviru Zdravstvene mreže", kazao je Nović.

Direktor Švicarskog ureda za saradnju u BiH Joseph Guntern je kazao da je u prve tri godine implementacije ovog projekta Švicarska investirala pet miliona KM i namjerava to raditi i ubuduće.

"Drago nam je što smo partneri u ovoj vrsti projekta i što ćemo zajedno svi moći raditi na promociji mentalnog zdravlja i na reformama potrebnim u toj oblasti“, kazao je Guntern.

Dodao je da za sljedeće dvije godine, a s potpisivanjem ovog ugovora, Švicarska će u ovaj projekt investirati oko 330 hiljada KM.

"Podržani projekt će se u naredne dvije godine fokusirati na razvoj politika koje se odnose na mentalno zdravlje u reginu i jačanje usluga mentalnog zdravlja koje će se pružati u centrima za mentalno zdravlje u zajednici.Radit će se na jačanju kapaciteta profesionalaca, lidera i donosilaca odluka u sektoru mentalnog zdravlja jugoistočne Evrope što će, nadamo se, omogućiti primjenu međunarodnih standarda u njihovim zemljama“, kazao je Guntern.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.