NavMenu

Recept za bh. kompanije: Sunčevim zrakama do većeg profita

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.02.2012. 11:00
Komentari
Podeli

U BiH počele su prve aktivnosti oko realizacije projekta "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" kojeg implementira Partner MKF u saradnji sa USAID-om.

Poziv za dostavljanje prijava za učestvovanje u projektu koji ima za cilj pokretanje održive proizvodnje solarnih kolektora i stvaranje lanca vrijednosti između proizvođača i korisnika solarnih kolektora/sistema već je raspisan.

Eldar Hukić, stručni saradnik za razvoj proizvoda za ekapija.ba kaže kako je projektom omogućena besplatna edukacija, tehnička pomoć i finansijska podrška za buduće proizvođače solarnih kolektora.

"Za sve zainteresovane firme koje se prijave i budu odabrane za učešće u projektu obezbjeđena je besplatna tehnička i poslovna edukacija za pokretanje proizvodnje i montaže solarnih kolektora. Isto tako obezbjeđena je i finansijska podrška u vidu kreditnih sredstava do 10.000 KM te grant sredstva u istom iznosu do 10.000 KM. Ova finansijska sredstva su namijenjena za kupovinu neophodnog alata i materijala za proizvodnju i montažu solarnih kolektora", pojašnjava Hukić.

Projektom su takođe predviđena i kreditna sredstva za sve zainteresovane pojedince ili firme koji žele kupiti i koristiti solarne kolektore za potrebe domaćinstva ili u poslovne svrhe. Na ovaj način korisnici smanjuju potrošnju energenata i naravno troškove domaćinstva ili firme. Hukić pojašnjava kako će u tu svrhu MKF Partner kreirati poseban kreditni proizvod koji će ponuditi klijentima koji budu željeli koristiti kredit za nabavku solarnih kolektora.

"Korist od ovoga projekta ima cjelokupna društvena zajednica, preduzetnici koji započnu proizvodnju solarnih kolektora kao i svi budući korisnici solarnih kolektora. Projekat će rezultirati povećanjem korištenja obnovljivih izvora energije kao i podizanje svijesti šire društvene zajednice u vezi sa dobrobitima korištenja obnovljivih izvora energije", pojašnjava Hukić.

Pravo učestvovanja na javnom pozivu imaju svi zainteresovani preduzetnici iz BiH, a odabir firmi koje će učestvovati u projektu će vršiti komisija na osnovu kriterija iz poziva za učešće u projektu.

"Odabir budućih kupaca-korisnika solarnih kolektora će se vršiti na osnovu specifičnih potreba i kapaciteta svakog potencijalnog kupca-korisnika solarnih kolektora", ističe Hukić, naglašavajući kako je ukupna vrijednost projekta 1.244.259,09 dolara, odnosno oko 1.830.00,00 KM. Najveći dio sredstava je namijenjen za obuku i finansijsku podršku budućim proizvođačima solarnih kolektora kao i za obezbjeđenje kreditnih sredstava za buduće korisnike solarnih kolektora.

Predviđeni rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je juli 2014.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.