NavMenu

Završni radovi na novom proizvodnom pogonu Prevent Goražda

Izvor: Fena Petak, 28.10.2011. 14:12
Komentari
Podeli

U firmi "Prevent Goražde" u toku su završni radovi na izgradnji novog pogona.

Kako je Feni kazao direktor Haris Rahman, proizvodnja u novoj hali trebala bi početi već za 15-ak dana.

"Prvi radovi na izgradnji novog proizvodnog pogona počeli su u julu ove godine, a već narednog mjeseca krenulo se i sa montažom savremene hale. U rekordnom vremenu stiglo se i do završnih radova na izgradnji i uređenju a uporedo s njima vrši se i instalacija opreme, tako da ćemo dobiti savremenu šivaonicu auto presvlaka u objektu površine oko 8.000 metara kvadratnih dok se ukupan kompleks prostire na 15.000 kvadrata", pojasnio je Rahman.

U izgradnju i opremanje novog proizvodnog pogona do sada je uloženo preko 6 miliona KM, a proširenje proizvodnje znači i povećanje broja uposlenih.

"U firmi „Prevent Goražde“ trenutno imamo oko 500 radnika i to je dinamičan proces s obzirom da se svakodnevno primaju novi. U novoj hali predviđen je angažman oko 650 šivača a tu treba dodati i proizvodnu režiju tako da će po mojoj procjeni u ovom objektu raditi ukupno između 800 i 900 radnika", kazao je Rahman, naglasivši da je u svemu posebno bitna uloga vlasti koje su prepoznale značaj novih investicija i radnih mjesta.

Na ovaj način firma "Prevent Goražde" uspješno ispunjava obaveze iz ugovora sa Bosanskopodrinjskim kantonom (BPK) Goražde od kojeg je državno zemljište u industrijskoj zoni Vitkovići kupila po simboličnoj cijeni od 1 KM. Zauzvrat se obavezala na višemilionsku investiciju i nova upošljavanja koji će značiti veliki iskorak za goraždansku privredu.

Kako bi za novi pogon bila obezbjeđena i adekvatna radna snaga, u saradnji sa nadležnim institucijama, u srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić" u Goraždu organizovana je i prekvalifikacija za zanimanje krojač za 600 nezaposlenih osoba.

U martu ove godine Vlada BPK-a utvrdila je a Skupština nakon toga i prihvatila Zakon o imovini kojim se omogućava ustupanje imovine kantona po najpovoljnijim uslovima potencijalnim investitorima koji će ulagati u privredu BPK-a. Firma "Prevent-Goražde" prva je iskazala interes.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.