NavMenu

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Izvor: Bloomberg Adria Srijeda, 27.03.2024. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/24K-Production)
Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg.

Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge strane, Agri Europe je kupio udeo od 10% u Addiko banci koje je prethodno kontrolisao Kostić.

Ova ponuda vrednost banke procenjuje na 341 mil EUR, odnosno 17,5 EURpo akciji uz dividendu. To je za 15,5% više od cene na zatvaranju od petka. Vrednost akcija Addiko banke je skočila za 6,3% u Beču u ponedeljak.

Addiko je poslovala kao deo Hypo Alpe-Adria Banka. Na Balkanu nudi potrošačke kredite, a u Austriji posluje kao "retail" banka. Nedavno je najavila planove da otvori digitalnu banku u Rumuniji.

- Addiko predstavlja finansijsku instituciju sa zanimljivim poslovnim modelom i geografskom diverzifikacijom što se savršeno uklapa u našu nameru da indirektno povećamo našu izloženost Balkanu, regionu za koji verujemo da ima visok ekonomski rast - ​​rekao je predsednik Agri Europa Romeo Kolina (Collina) za Bloomberg.

Kostićev Agri Europe je aktivan na polju akvizicija nakon pokušaja da kupi delove sankcionisane ruske Sberbanke. Trenutno poseduje AIK banku i Eurobank Direktnu u Srbiji, kao i Gorenjsku banku u Sloveniji.

Agri Europe ima rok do 10. aprila da obavesti Austrijsku komisiju za preuzimanje o svojoj ponudi, koja će naknadno razmotriti ponudu pre njenog objavljivanja, saopštila je u ponedeljak ta uprava na svom sajtu. Kompanija je angažovala N.M. Rothschild & Sons Ltd. kao finansijskog savetnika za taj posao.

U odgovoru Bloombergu, Addiko je rekao da "razmatra situaciju i da će nastaviti u skladu sa obavezama austrijskog kodeksa o preuzimanju, uključujući davanje izjave nakon objavljivanja zvanične tenderske ponude".

Odnos cene i uknjižene vrednosti kapitala (P/B pokazatelj) je 0,4, u odnosu na konkurente kojima iznosi 0,9, što sugeriše da je deonica potcenjena. Međutim, odnos cene deonice i zarade po deonici (P/E pokazatelj) je 6,4, što je blizu proseka konkurencije od 6,1. To bi značilo da je kompanija vrednovana na osnovu trenutne zarade, isto kao i konkurentne banke poput UniCredita, Intese, Raiffeisena, Erstea i OTP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.