NavMenu

GIZ projekat pomaže šest opština sa energetskim revizijama

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 03.08.2011. 14:42
Komentari
Podeli

Energetska revizija je instrument koji se koristi u svim zemljama EU, a biće korišten i u šest opština u BiH, i to tri u FBiH i tri u RS.

Revizija će odrediti potencijal energetske uštede za opštinske zgrade, uključujući potrebne investicije i finansijske povrate investicije, kao i koliko opština može uštedjeti na kraju. Kao dio saradnje izmedu GIZ projekta "Konsalting za energetsku efikasnost u BiH" i opština u BiH, izrada energetskih revizija će biti finansirana za tipičnu zgradu u svakoj od opština. Revizija će se vršiti od strane lokalnih kompanija.

GIZ radi sa tri opštine u FBiH: Zenica, Travnik i Livno, kao i tri opštine u RS: Zvornik, Laktaši i Prijedor.

Ova aktivnost je integrisana u toku procesa pripreme Održivih energetskih akcionih planova (SEAP) u skladu sa evropskim standardima u opštinama. Svih šest opština potpisali su Povelju gradonačelnika u Evropi pa su stoga u obavezi da završe SEAP u roku od jedne godine. GIZ projekat u ovom trenutku podržava ove aktivnosti sa tehničkom ekspertizom, treninzima i informacijama.

Na osnovu energetskih revizija, izračunaće se koliko energije i novca opštine mogu uštedjeti ako se identifikovane mjere sprovodu u svim zgradama. Takođe će se utvrditi smanjenje emisije CO2.

Do sada, opštine: Zenica, Zvornik, Laktaši i Travnik su potpisale ugovor sa projektom za početak revizije. Ugovor sa Prijedorom će biti potpisan u petak (5.avgusta) u kancelariji gradonačelnika, a ugovor sa Livnom će biti potpisan u bliskoj budućnosti.

GIZ projekat se realizuje od strane dvije njemačke kompanije: GFA Consulting Group (Konsultantska grupa) i INTERGRATION (Integracije). Partneri za lokalnu saradnju su: MVTEO BiH (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa) na državnom nivou, kao i Savez opština/opcina i gradova u FBiH i Savez opština i gradova u RS na opštinskom nivou.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.