NavMenu

Preduzeće Drvo-export uplatilo 41 mil KM za zemljište na Jahorini

Izvor: Capital Utorak, 12.03.2024. 09:24
Komentari
Podeli
Jahorina (Foto: Jahorina.org)Jahorina

Kompanija Drvo-export iz Teslića u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija uplatila je 41 mil KM za zemljište na Jahorini, potvrđeno je u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

- Kompanija Drvo-eksport Teslić, uplatila je predmetni iznos u roku propisanim ugovorom, tačnije 8. marta ove godine - pojasnili su u Ministarstvu.

U Ministarstvu su podsjetili da su ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić i direktor kompanije Drvo export Mladen Markočević potpisali 13. februara ove godine notarski ugovor o prodaji nepokretnosti na lokaciji "Vučiji most" na Jahorini, a u skladu sa ugovorom kupac zemljišta je bio dužan u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora uplatiti 41,1 mil KM.

Podsjećanja radi, licitacija za prodaju ovog zemljišta u Ministarstvu nije održana zato što se na njoj pojavio samo Rufi (koji nerijetko tvrdi da nije vlasnik ove kompanije) i njegov direktor Mladen Markočević.

Komisija je odmah konstatovala da se javno nadmetanje ne može sprovesti, pa su prešli na direktnu pogodbu.

Ideja za prodaju zemlje potekla je od uprave Olimpijskog centra Jahorina koja je tražila da novac od prodaje potroši za servisiranje obaveza i kredita.

Predsjednik Nadzornog odbora Nedeljko Elek vršio je pritisak na Vladu i na Pravobranilaštvo RS kako bi se njima dalo zemljište, međutim od toga neće biti ništa, jer će novac od prodaje ovog zemljišta biti uplaćen u budžet Republike Srpske.


Rufi je ranije potvrdio da na Jahorini planira graditi apart-hotele vrijedne pola milijarde maraka.

Više puta se postavljalo pitanje na koji način kompanija Drvo-export planira obezbijediti ovaj ogroman iznos novca za kupovinu zemljišta, ali je Klječanin istakao da se novac uvijek može obezbijediti.

- Kupovinu finansira kompanija svojim sredstvima, većinskim dijelom i nešto uz pomoć banaka. Vidi se kolika je bila dobit firme. Mislim da je bilo 55-60 miliona maraka prihod, pa novca ima. Dobit je prijavljena oko 20 miliona maraka - tvrdi Klječanin.

Međutim, posljednji aktuelni podaci iz 2022. godine govore da je Drvo-export imala prihode u iznosu od 10,2 mil KM, te dobit od 2,3 mil KM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.