NavMenu

EU traži smanjenje emisija gasova staklene bašte za 90% do 2040. - Klimatska ekonomska šteta procijenjena na 170 mlrd EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.02.2024. 07:56
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/kalhh)
Evropska komisija preporučila je smanjenje neto emisija gasova staklene bašte za 90% do 2040. u poređenju sa nivoima iz 1990. godine. Preporuka je dio detaljne procjene uticaja mogućih putanja ka postizanju dogovorenog cilja da Evropska unija do 2050. postane klimatski neutralna.

Komisija će nakon evropskih izbora izneti preporuku kao zakonodavni predlog koji će biti usaglašen sa Evropskim parlamentom i državama članicama, kako je predviđeno Zakonom o klimi EU. Ova preporuka je u skladu sa savjetom Evropskog naučnog savjetodavnog odbora za klimatske promjene (ESABCC) i obavezama EU u okviru Pariskog sporazuma.

Evropska komisija je juče objavila i koji su uslovi neophodni za postizanje cilja od 90%. To uključuje punu implementaciju dogovorenog okvira za 2030. godinu, osiguranje konkurentnosti evropske industrije, veći fokus na pravednu tranziciju i strateški dijalog o okviru posle 2030. godine, uključujući i sa industrijom i sektorom poljoprivrede.


Klimatska ekonomska šteta u Evropi procijenjena na 170 mlrd EUR

Postavljanje cilja za klimu do 2040. godine pomoći će evropskoj industriji, investitorima, građanima i vladama da donose odluke u ovoj deceniji koje će održati EU na putu ka postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2050. godine, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Ovim dugoročnim planiranjem moguće je oblikovati prosperitetno, konkurentno i pravedno društvo, dekarbonizovati industriju i energetske sisteme EU, i osigurati da Evropa bude glavna destinacija za investicije, sa stabilnim radnim mjestima otpornim na buduće promjene, ističe se.

Kako se navodi, takođe će se ojačati otpornost Evrope na buduće krize i pojačati energetska nezavisnost EU od uvoza fosilnih goriva, koji su činili preko 4% BDP-a 2022. godine, dok se Evropa suočavala sa posljedicama rata u Ukrajini.

- Troškovi i ljudski uticaji klimatskih promjena postaju sve veći i vidljiviji. Samo u poslednjih pet godina, procjenjuje se da je klimatska ekonomska šteta u Evropi iznosila 170 mlrd EUR. Procjena uticaja Komisije pokazuje da bi čak i po konzervativnim procjenama, veće globalno zagrijavanje kao rezultat neaktivnosti moglo smanjiti BDP EU-a za oko 7% do kraja vijeka - dodaje se.


Prvi korak - Smanjenje emisija za najmanje 55% do 2030.

Postizanje smanjenja emisija od 90% do 2040. zahtijevaće i smanjenje emisija, ali i uklanjanje ugljenika. Nekoliko je ključnih uslova da se to dogodi. Početna tačka je potpuna implementacija postojećeg zakonodavstva radi smanjenja emisija za najmanje 55% do 2030, poručuje EK. Neprekidan rad na ažuriranju nacrta Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP) ključan je element za praćenje napretka.

Zeleni dogovor sada treba da postane industrijski dogovor o dekarbonizaciji koji se oslanja na postojeće industrijske snage, poput energije vjetra, hidroenergije i elektrolizera i nastavlja da povećava domaći proizvodni kapacitet u sektorima rasta poput baterija, električnih vozila, toplotnih pumpi, solarnih panela, tehnologija sakupljanja i skladištenja ugljenika, biogasa i biometana i cirkularne ekonomije.

Cijena emisija ugljenika i pristup finansijama su takođe ključni za ostvarivanje ciljeva smanjenja emisija evropske industrije. Potrebno će biti evropsko pristupanje finansijama u narednim godinama, u tijesnoj saradnji sa državama članicama.


Dekarbonizacija po sektorima

Kako se očekuje, energetski sektor će ostvariti potpunu dekarbonizaciju ubrzo nakon 2040. godine, zasnovanu na svim nultim i niskougljeničnim energetskim rješenjima, uključujući obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju, energetsku efikasnost, skladištenje ugljenika, uklanjanje ugljen-dioksida, geotermalnu i hidroenergiju.

Očekuje se da će se sektor transporta dekarbonizovati kombinacijom tehnoloških rješenja i cijenom ugljen-dioksida. Sa pravim politikama i podrškom, sektor poljoprivrede takođe može igrati ulogu u tranziciji, uz osiguranje dovoljne proizvodnje hrane u Evropi, obezbjeđivanje pravednih prihoda i pružanje drugih vitalnih usluga kao što su unapređenje kapaciteta zemljišta i šuma za skladištenje više ugljenika. Holistički dijalog sa širom prehrambenom industrijom, takođe van farmi, ključan je za uspeh u ovom području i za razvoj održivih praksi i poslovnih modela.

Solar Power Europe: Nisu nam potrebne skupe i neprovjerene tehnologije

Preporuke su pozdravili predstavnici OIE sektora. Izvršna direktorka SolarPower Europe Walburga Hemetsberger rekla je da je Evropska komisija postavila pozitivan kurs za klimatske i energetske bezbjednosne ciljeve kontinenta.

- Svesrdno podržavamo scenario koji cilja na smanjenje emisija za 90% do 2040. To je jedini put ka ostvarivanju pravno obavezujućih klimatskih obaveza Pariskog sporazuma. Ključno je i to što će podržati konkurentnost kontinenta i ciljeve energetske bezbjednosti, dok postepeno ukidamo fosilna goriva i razvijamo nove zelene industrije - istakla je Hemetsberger.

Ona napominje da predlog takođe razmatra investicioni dnevni red, koji prepoznaje potrebu za povećanjem privatnih i javnih sredstava kao što je Fond za inovacije, i kraj subvencija za fosilna goriva.

- Iako se primjećuje važnost uloge obnovljivih izvora energije kao glavnih činilaca energetske tranzicije, naše projekcije pokazuju da OIE i skladištenje mogu još više doprineti energetskom sistemu. Oslanjanjem na skupe, dugotrajne i neprovjerene tehnologije sa niskim emisijama ugljenika rizikujemo odvlačenje pažnje od efikasnijih, lako dostupnih rješenja. Potpuno obnovljiv energetski sistem do 2040. je dostižan i trebalo bi da bude jasan fokus Evrope.

M. D.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.