NavMenu

Hrvatski Legrad - Od "kuća za kunu" do demografskog oporavka

Izvor: B92 Subota, 13.01.2024. 09:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Tumisu)Ilustracija
Opština Legrad u Hrvatskoj već pet godina prodaje nekretnine za kunu, današnjih 30 centi, a takva demografska politika je počela da pokazuje pozitivne rezultate što je vidljivo i iz potrebe za proširenjem tamošnjeg vrtića, stoga će uskoro na tržište staviti još nekoliko kuća.

Opština Legrad politikom "kuća za kunu" i drugim podsticajima u riješavanju stambenog pitanja za mlade porodice još od 2018. godine pokušava da popravi svoju demografsku sliku.

Načelnik opštine Ivan Sabolić kaže za Hinu da je riječ o demografskom oporavku opštine koji je planiran na duže vrijeme jer još uvijek u tom idiličnom kraju uz Dravu mortalitet nadvladava natalitet, prenosi Poslovni dnevnik. Ipak, taj negativni trend se usporava time što mlade porodice ostaju u Legradu, a doseljavaju se i one iz susjednih županija. Ali, doselila se i porodica iz Pule, naglašava Sabolić. Takođe nadograđuju vrtić, a čini se da će ga u skoroj budućnosti proširiti za dodatne kvadratne metre.

Prvi čovjek Legrada naglašava da uz kuće po cijeni nižoj od žvakaće gume prodaju i građevinska zemljišta, ali interes za njih je manji nego za kuće koje su pogodne za adaptaciju. Uslov za kupovinu kuće ili gradilišta je da se radi o bračnom ili vanbračnom paru do 45 godina starosti, da nisu kažnjavani kao i da nemaju riješeno stambeno pitanje. Dodatne bodove donosi im ako se bave deficitarnim zanimanjem i imaju djecu. Sabolić najavljuje da će opština nastaviti s prodajom kuća za 30 centi, a trenutno je u procesu procjene nekoliko kuća, nakon čega će donijeti odluku o njihovoj prodaji.

- Verujem da ćemo uskoro raspisati tender za prodaju nekretnina i nadam se da i ovog puta interes za kupovinu neće izostati - kaže Sabolić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Industrija

Zatvorena Koksara u Zenici nakon 130 godina rada - Proizvodnja čelika nije upitna, koks će se kupovati

Pogon Koksare u zeničkoj željezari zatvoren je juče nakon 130 godina rada, potvrđeno je iz kompanije ArcelorMittal Zenica u čijem je sastavu poslovala Koksara. Iz kompanije navode da su se na obustavljanje proizvodnje odlučili, između ostalog, zbog finansijske situacije, te činjenice da su skoro 80% ekoloških problema izazivale emisije iz pogona Koksare. Integralna proizvodnja čelika, ističu, neće doći u pitanje jer će se sada koks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.