NavMenu

Zašto klimatske startape predvode muškarci - Samo 7% od ukupnih sredstava dodijeljeno je kompanijama na čijem čelu su žene

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.01.2024. 09:18
Komentari
Podeli

(Foto: Unsplash/Icons8 Team)
Investicije fondova rizičnog kapitala za žene osnivačice klimatsko-tehnoloških startapa opale su tokom 2023. godine. Prema podacima platforme Pitchbook, u 2023. godini, od ukupno 319 rundi finansiranja u oblasti klimatskih tehnologija u SAD-u, samo 21 je pripala kompanijama koje su osnovale žene, što čini 6.6% ukupnih transakcija.

Globalno, situacija nije bila ništa bolja, s obzirom na to da su žene osnivačice zatvorile samo 58 finansiranih dogovora, u poređenju sa 826 rundi koje su pripale muškim osnivačima u oblasti klimatskih tehnologija.

Rizični kapital (Venture Capital) je oblik finansiranja koji obezbjeđuje sredstva startapima i kompanijama u ranim fazama razvoja koje pokazuju potencijal za eksponencijalni rast.

Izraz "ženska osnivačica" odnosi se na osobu koja se predstavlja kao jedini osnivač kompanije. Zvuči nevjerovatno, ali do usvajanja Zakona o vlasništvu žena u poslovanju (HR 5050) 1988. godine, žena u mnogim državama SAD morala je da obezbijedi potpis muškog srodnika (muža, sina) prilikom apliciranja za poslovne kredite.

Korak unazad – 80 mil USD za žene osnivačice

Podaci sa Crunchbase-a o trendovima finansiranja vezanim za pol malo su povoljniji u odnosu na Pitchbook-ove brojke: njihovo praćenje pokazalo je da je 65 kompanija u oblasti klimatskih tehnologija, osnovano od strane žena i bazirano u SAD-u, dobilo sredstva od preduzetničkog kapitala u 2023. godini, što čini 10% ukupnih transakcija. Među njima su i runda od 5 mil USD za kompaniju za izgradnju odbrambenih zidova, Kind Design i runda od 4 mil USD za kompaniju Amini koja se bavi ekološkim podacima.

Isti izvor pokazuje da je u istom periodu 565 kompanija osnovanih od strane muškaraca u oblasti klimatskih tehnologija dobilo finansijsku podršku.

Razlika između podataka iz Pitchbook-a i Crunchbase-a vjerovatno proizlazi iz načina na koji svaki istraživač definiše klimatske tehnologije. U svakom slučaju, brojke iz 2023. godine predstavljaju korak unazad. Prema podacima Pitchbook-a, žene osnivačice su prikupile 106 mil USD u 2022. godini, u poređenju sa 80 mil USD u 2023. godini. Cijeli sektor je doživeo pad finansiranja rizičnog kapitala u 2023. godini, što je vjerovatno doprinjelo smanjenju investicija u kompanije koje su osnovale žene.

Uzrok velikog jaza u finansiranju

Žene čine samo 11% partnera u firmama za rizično ulaganje, prema izvještaju "Napredovanje rodne ravnopravnosti u rizičnom kapitalu" iz programa Žena i javnih politika na Harvardu.

Istorijski gledano, investitori rizičnog kapitala su imali tendenciju da finansiraju startape sa muškim menadžment timovima.

- Manje od 5% svih firmi finansiranih od strane rizičnog kapitala ima žene u svojim izvršnim timovima, a samo 2,7% imalo je ženu kao izvršnog direktora - navodi analiza Centra za strateške i međunarodne studije.

Viri Maksvel, komenadžerka odsjeka za rast i razvoj u kompaniji Galvanize Climate Solutions, koja se bavi rizičnim kapitalom u oblasti klime, ističe da ne nedostaje izvanrednih žena koje mogu i treba da osnivaju kompanije, ali često ne žele da naprave korak jer misle da neće moći da prikupe novac.

Rezultati na strani žena

Ipak, rezultati su na strani žena. Kompanije osnovane od strane žena generišu dvostruko više prihoda po dolaru investiranom u odnosu na kompanije čiji je osnivač muškarac, prema studiji Boston Consulting Group-a koja je analizirala pet godina podataka.

Svaki dolar investiran u kompanije osnovane od strane žena generisao je 78 centi, u poređenju sa 31 centom koji su generisale kompanije osnovane od strane muškaraca, pokazala je studija.

Slično tome, 2022. godine, studija Pitchbook-a je otkrila da kompanije osnovane od strane žena imaju seriju od 12 godina u kojoj brže izlaze na tržište od kompanija čiji je osnivač muškarac - prosječno 7,2 godine u odnosu na 8,1.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.