NavMenu

SAD najveći izvoznik tečnog gasa u prošloj godini

Izvor: Biznis.rs Četvrtak, 04.01.2024. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / djedj)
Izvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) iz Sjedinjenih Američkih Država dostigao je mjesečne i godišnje rekordne vrijednosti u decembru, pokazali su podaci o praćenju tankera, a analitičari kažu da je to pozicioniralo SAD da preskoče Katar i Australiju i postanu najveći izvoznici TPG-a u čitavoj 2023. godini.

SAD su se izdvojile u globalnom rastu ponude TPG-a u 2023. godini, rekao je Aleks Manton (Alex Munton), direktor globalnog istraživanja gasa i TPG-a u konsultantskoj kompaniji Rapidan Energy Group o porastu na nivo od 8,6 miliona metričkih tona koje su napustile američke lučke terminale u decembru.

Katar je bio najveći izvoznik TPG-a 2022. godine, a Australija drugi po veličini te godine, pokazali su podaci američke vlade.

- Rekordna proizvodnja u SAD postignuta je zahvaljujući dva faktora: vraćanjem postrojenja Freeport TPG-a na punu uslugu, što je dodalo šest miliona tona ukupnom zbiru, te cjelogodišnjom proizvodnjom postrojenja Venture Global LNG Calcasieu Paš, koja je dodala tri miliona tona više nego 2022. godine - rekao je Manton, prenosi Reuters.

Cjelogodišnji izvoz iz SAD je porastao za 14,7% na 88,9 miliona metričkih tona (MT), uglavnom zbog povratka na punu proizvodnju postrojenja Freeport, koje je pretrpjelo požar 2022. godine. Ukupne pošiljke su porasle u poređenju sa 77,5 miliona metričkih tona u 2022. godini, pokazali su podaci dobavljača finansijskih informacija.


Evropa je ostala glavna destinacija za američki izvoz TPG-a u decembru, sa 5,43 MT ili nešto više od 61%. U novembru je 68% američkog izvoza tečnog gasa bilo u Evropu, a pad iz mjeseca u mjesec pokazuje da je ova zima toplija od uobičajenih.

Pritom su i skladišta više popunjena – evropska skladišta gasa su početkom decembra bila popunjeno oko 97%, navodi se u saopštenju.

Azija je bila drugo najveće izvozno tržište za američki TPG u decembru, uzimajući 2,29 MT, ili 26,6%, u odnosu na 18,5% u novembru. Američki izvoz u Latinsku Ameriku iznosio je pola miliona metričkih tona, ili nešto manje od šest odsto ukupnog izvoza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.