NavMenu

Nekom izazov, nekom nužnost - Kampanja "Ne kupujte ništa novo" u januaru

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.12.2023. 09:18
Komentari
Podeli

(Foto: kikovic/shutterstock.com)
Da li ste spremni na izazov, da u januaru ne kupujete ništa novo? U odluci će vam sigurno pomoći ispražnjen novčanik nakon pojačane kupovine u decembru, koji tradicionalno važi za mjesec kada najviše kupujemo zbog praznične sezone.

Britanska organizacija "Održavajte Britaniju čistom" (Keep Britain Tidy) drugu godinu zaredom u januaru organizuje kampanju "Ne kupujte ništa novo" kako bi ukazala na količinu otpada koji stvaramo. Organizatori apeluju na smanjenje količina novih stvari koje kupujemo i pozivaju građane da cijene predmete koje već imaju, popravljaju ili poklanjaju stvari umjesto da ih šalju na deponiju.

- I nije to samo dobro za planetu. U vrijeme kada mnogi osećaju finansijski pritisak, to je prilika da uštedite novac. Čuvajte svoj novac i štitite planetu ovog januara – pozivaju organizatori.

Kako su saopštili, prošle godine, 65% učesnika nije kupilo ništa novo tokom cijelog mjeseca, a dodatnih 31% kupilo je manje nego obično. Dvije petine učesnika doniralo je ili davalo stvari umjesto da ih baci, a 37% učesnika popravilo je stvar umjesto da je kupe. Ako bi svi na Zemlji živjeli kao stanovnici Velike Britanije, trebalo bi nam preko dvije i po planete da obnovimo i apsorbujemo otpad, ukazuju organizatori.

- Kao društvo, moramo preći na cirkularnu ekonomiju koja manje troši i više cijeni stvari koje već imamo. Mjesec kupovine ničega novog pruža priliku da u novoj godini promijenimo svoje navike i ponovo razmislimo o korišćenju resursa – dodaju.

Organizatori napominju da je razumljivo da će učesnici nastaviti da kupuju hranu, lijekove i ostale neophodne potrepštine, ali da sve ostalo pokušaju da kupe polovno, već korišćeno, pozajme ili iznajme.


Reciklaža poslednja opcija

Poziv dolazi nakon rezultata YouGov ankete koja pokazuje da više od dvije trećine (68%) odraslih osoba u Velikoj Britaniji vjeruje da je "recikliranje najbolja stvar koju mogu učiniti kako bi smanjili ekološki uticaj stvari koje kupuju".

- Kupovina novih stvari ima uticaj na okolinu. Moramo prestati da se zavaravamo da je recikliranje rješenje - to je posljednja opcija – napominje Alison Ogden-Njutn, izvršna direktorka Keep Britain Tidy.

Ova dobrotvorna organizacija tvrdi da kupovina samo jedne majice ima ekološki otisak koji je ekvivalentan gledanju 34.000 sati televizije.

Istraživanje Evropske konfederacije industrija recikliranja (EuRIC) ukazuje da ponovna upotreba odjeće ima 70% manji ekološki uticaj - uz značajne uštede vode i CO2 - u poređenju sa kupovinom novih predmeta, čak i kada se uzmu u obzir emisije transporta povezane sa izvozom.

Rezultati YouGov ankete takođe pokazuju da 85% odraslih u Velikoj Britaniji pogrešno vjeruje da je recikliranje oblik prevencije otpada. Međutim, anketa otkriva da 86% ispitanika tvrdi da su svjesni drugih mjera koje mogu preduzeti, pored recikliranja, kako bi smanjili ekološki uticaj svojih potrošačkih navika.


Dobar način da započnemo novu godinu

Kampanja "Ne kupujte ništa novo" se sprovodi u saradnji sa platformom Olio - besplatnom platformom za doniranje i pozajmljivanje predmeta u lokalnoj zajednici sa ciljem smanjenja kućnog i prehrambenog otpada.

- Nadam se da će ova kampanja inspirisati milione Britanaca da počnu da dijele umjesto da kupuju. To je sjajan način da započnete novu godinu - štedeći novac, štedeći planetu i podržavajući svoju lokalnu zajednicu – istakla je izvršna direktorka platforme Olio Tesa Klark.

Tokom mjeseca, u saradnji sa stručnjacima za održivost, KBT će djeliti savjete o tome kako potrošači mogu da smanje svoj ekološki otisak i pritisak na novčanik, usmjeravajući ih ka održivijim opcijama poput popravke, iznajmljivanja, pozajmljivanja ili ponovne upotrebe već dostupnih stvari u njihovim domovima.

M. D.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.