NavMenu

Šta je to flekspenzija i zašto su najbrže rastuća grupa na tržištu rada u SAD stariji od 75?

Izvor: Forbs Utorak, 19.12.2023. 08:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / bruce mars)Ilustracija
Dok se približava vremenu za penziju, 58-godišnja Mišel Vifen ne razmišlja o potpunom prestanku rada. Direktorka usluga za klijente u firmi za marketing zapošljavanja Hajrkliks (HireClix) kaže da je došla do zabavnog dijela svoje karijere - vrijeme kada se osjeća autonomnije i cijenjenije, i cijeni novi program nazvan "flekspenzija" koji će joj omogućiti da radi manje sati uz zadržavanje zdravstvenih benefita.

- Moje godine su samo broj. Ne mogu da zamislim da sutra izađem na vrata - kaže ona.

Iako neki pripadnici generacije X prilaze dobi za penziju, a svi pripadnici bejbi-bum generacije će to učiniti prije 2030. godine, sve više njih nastavlja da radi i u svojim zlatnim godinama. To je zaključak novog izvještaja Pju riserč centra (Pew Research Center), koji pokazuje da je jedan od pet Amerikanaca (19%) starijih od 65 godina bio zaposlen ove godine, skoro dvostruko više u odnosu na procenat zaposlenih iz 1987.

Možda najviše zapanjujuće - radnici stari 75 godina i stariji su najbrže rastuća grupa na tržištu rada.

- Nije samo da imamo više starijih odraslih osoba danas; veći broj njih radi više nego ranije - kaže Ričard Fraj, stariji istraživač u PRC-u i koautor izvještaja.

Veće pogodnosti koje nude poslodavci, poput beneficija usmerenih ka starijim radnicima ili programa postepenog penzionisanja poput onog u firmi Hajrkliks, jedan su od razloga zbog kojih više zaposlenih radi duže, tvrde stručnjaci.

Programi postepenog penzionisanja omogućavaju starijim radnicima da smanje radno vrijeme dok i dalje primaju neku platu i beneficije; oko 36% kompanija koje je anketirala konsultantska firma za ljudske resurse Merser (Mercer) 2022. izjavilo je da ih sada nudi. Drugi uvode beneficije poput plaćenog odsustva za bake i deke, što nudi tehnološki gigant Cisko (Cisco), ili beneficije vezane za menopauzu, kao što su pristup specijalistima za žensko zdravlje u kompanijama poput Majkrosofta.


Neki i dalje rade da bi otplatili studentske kredite

Još jedan od ključnih faktora iza buma starijih radnika je taj što su radnici zdraviji, manje su skloni invalidnosti i suočavaju se sa sve većim finansijskim izazovima. Inflacija, promjene u penzijskim sistemima i "manje izdašni" benefiti socijalnog osiguranja, kako kaže Fraj, teraju radnike da se osjećaju obavezanim da rade duže.

Stiven Migels, koji ima 72 godine i još uvijek radi 10 do 20 sati nedeljno kao razvojni inženjer medicinskih proizvoda, kaže da postoji "opšti strah od toga da će nam ponestati novca u kasnijim godinama jer smo sve stariji i živimo duže. Koliko dugo mogu izdržati penzijski fondovi? To je jedan od mojih glavnih motiva da nastavim da radim".

Neki i dalje rade da bi otplatili studentske kredite i decenijama kasnije ili da bi obezbijedili nešto svojim unucima, kaže Loreta Bar, saradnica i karijerni trener u Korn Feriju (Korn Ferry). Ili, nadoknađuju nepredviđene okolnosti.

- Kada je pandemija "udarila", mnogi ljudi su izgubili poslove iznenada, i morali su da iskoriste svoje penzijske uštedevine samo da bi preživjeli - kaže ona.


Udio starijih radnika u radnoj snazi više se nego utrostručio

Za Bar, koja je takođe u svojim 60-ima, rad je više sredstvo da ostane angažovana:

- Volim da budem zauzeta, pogotovo s poslom u kojem zaista uživam. Radim od kuće i osjećam se kao da imam najbolje od oba svijeta.

Udio starijih radnika u radnoj snazi više se nego utrostručio od 1987. godine, i njima je leglo 7% svih plata koje su poslodavci isplatili u SAD ove godine, pokazala je analiza.

Stariji radnici danas zarađuju više i jaz u zaradama između starijih i mlađih radnika je smanjen. Još 1964. godine, radnici sa 65 i više godina su zarađivali samo 19% prosječne plate radnika u dobi od 25 do 64 godine, navodi Pju, jer su radili manje sati ili bili manje obrazovani. Danas prosječni stariji radnik zarađuje 80% plate mlađih radnika. Oko 44% starijih radnika danas ima fakultetsku diplomu, slično radnicima u dobi od 25 do 64 godine. To je 18% više u odnosu na 1987.

- Taj nedostatak u domenu obrazovanja je nestao to delimično doprinosi tome zašto su satnice starijih radnika rasle brže od satnica mlađih radnika - kaže Fraj.

U odvojenom istraživanju PRC iz marta, stariji radnici prijavili su veće zadovoljstvo poslom u poređenju sa mlađim radnicima. Dvije trećine radnika starijih od 65 godina izjavilo je da su izuzetno ili vrlo zadovoljni svojim ukupnim poslom - više nego 55% između 50 i 64 godine, 51% između 30 i 49 i 44% između 18 i 29 godina.

- Ako poslodavci razmisle o tome ko bi bio najbolji za posao i ne gledaju da li će starost osobe biti prepreka, shvatili bi da postoji cijela radna snaga koja bi voljela da radi taj posao - kaže Loreta Bar iz Korn Ferija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.