NavMenu

Broj poslova u području kibernetičke sigurnosti porašće za 32% u idućoj deceniji - Koliku zaradu mogu da donesu?

Izvor: Telegraf biznis Srijeda, 13.12.2023. 15:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / madartzgraphics)Ilustracija
Kako prijetnje od sajber napada rastu, tako raste i potreba za stručnjacima iz sajber sigurnosti. Američki Zavod za statistiku rada predviđa da će broj poslova u području kibernetičke sigurnosti porasti 32% u idućoj deceniji - mnogo brže od drugih. Ovo zanimanje važi za jedno od najpotcenjenijih, a može da vam donose i do 100.000 EUR godišnje.

Trenutno, u Americi za ovo zanimanje postoji gotovo 600.000 nepopunjenih radnih mesta u području kibernetičke sigurnosti, a na globalnom nivou taj broj se penje na visokih 3,5 miliona tvrdi Lisa Gevelber, Guglova glavna marketinška direktorka za američko tržište.

Prema njenoj proceni, kibernetička sigurnost je jedno od napotcenjenijih zanimanja prenosi CNBC.


Kako dobiti posao u sajber sigurnosti?

Za većinu poslova u sajber sigurnosti potrebna je barem završena srednja škola, kao i završena onlajn obuka. Neki od najpopularnijih poslova u kibernetičkoj sigurnosti uključuju sigurnosne inženjere, analitičare kibernetičke sigurnosti i sigurnosne arhitekte. Iako se svakodnevne odgovornosti razlikuju za svaku ulogu, temeljne veštine su gotovo identične, naglašava Gevelber.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost bave se procjenom rizika, rešavanjem problema, praćenjem unutrašnjih i spoljnih pretnji i radom unutar IT infrastrukture organizacije. Stručnjak za kibernetičku sigurnost, blisko sarađuje sa ljudima u drugim odjeljenjima, stoga je važno da je prilagodljiv i da može efikasno da komunicira i objasni svoja otkrića drugima, dodaje ona.


Plate i preko 100.000 EUR godišnje

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost potrebni su u svim industrijama, ali posebno su traženi u finansijskom sektoru, zdravstvu i vladi, tvrdi Gevelber.

Prosečna plata za mnoge poslove u području kibernetičke sigurnosti premašuje 91.490 EUR (godišnje). Prema BLS-u, prosečna plata za analitičare kibernetičke sigurnosti iznosi 102.468 EUR, dok je prosječna plata za menadžere kibernetičke sigurnosti 150.107 EUR.

Na tržištu postoje i desetine poslova kibernetičke sigurnosti na daljinu, od kojih su neki plaćeni i do 182.980 EUR godišnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.