NavMenu

Evropski ratari utrostručili proizvodnju soje

Izvor: Agroklub Utorak, 12.12.2023. 08:12
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / jcesar2015)
Interesovanje za proizvodnju soje raste, a evropski poljoprivrednici su proizvodnju skoro utrostručili u deset godina, izvještava Agrarheute. Najveća proizvodnja i povećanje površina su vezani za srednju Evropu, dok područja na jugu sve više zavise od navodnjavanja.


Globalna proizvodnja do 400 miliona tona

Uslovi 2023. nisu bili idealni, ali je ubrana treća najveća žetva soje do sada. Ovakve rezultate je omogućila druga najveća obrađena površina. U Evropskoj uniji se potroši oko 16 miliona tona, a od ukupne količine uvozi se 85% i to za ishranu životinja. Članice proizvode ovu ratarsku kulturu na samo 1,7% obradivih površina, a interesovanje raste.

USDA procenjuje da će njena globalna proizvodnja u 2023. dosegnuti 400 miliona tona, a Evropska komisija je procenila ukupnu domaću godišnju potražnju za biljnim proteinima na 27 mil. t. Od toga je 93% potrebno za stočnu hranu, a manje od 1% za ljudsku ishranu.

Komisija je razvila strategiju za biljne proteine kako bi smanjila zavisnost Evrope od uvoza proteina iz inostranstva, od kojih većina dolazi iz Brazila, Argentine, SAD-a i, odnedavno, Ukrajine.


Inicijativa Dunav Soja

Nekoliko država članica, uključujući Francusku, Belgiju, Austriju, Mađarsku i Slovačku, uvelo je programe podrške usevima, s različitim rezultatima do sada.

Inicijativa Dunav Soja pokrenuta je 2012, a okupila je 11 država u Dunavskom regionu. Cilj je povećanje udjela lokalno proizvedene soje, a standard sertifikacije "Europe Soya" uveden je 2016. godine. Najveći izazovi za proširenje uzgoja će da budu toplotni talasi i suša.

Italija će i dalje biti najvažniji proizvođač u EU, a slijede je Francuska, Rumunija i Austrija. Povećanje površine pod ovom grahoricom podstaknuto je kombinacijom faktora, uključujući: visoke otkupne cene uvezene, sve veću potražnju za domaćom - bez GMO i visoke cene đubriva.


Tržište i potražnja za stočnom hranom

SAD, Brazil, Ukrajina i Kanada su najvažniji dobavljači soje za EU, a Španija, Holandija, Nemačka i Italija su najveći izvoznici. Ove četiri zemlje su takođe glavni prerađivači, a izuzev Italije, sami je proizvode malo.

Tržište soje pokreće potražnja za stočnom hranom, a većina članica iz godine u godinu izvještava o smanjenju broja stoke te uvoza soje i sojine sačme. Broj stočarskih farmi u Evropi sa životinjama pao je za 40 odsto u roku od 10 godina, izjavio je evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski.

Populacija stoke EU je nedavno doživela razne krize, uključujući krizu u sektoru svinja, sa rastućim troškovima i padom cena, ali i dramatičnim izbijanjem ptičjeg gripa. Broj stoke u Evropi opada, a klimatske promjene utiču na proizvodnju stočne hrane što može da otvori nove mogućnosti za soju i sojine proizvode.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.