NavMenu

Airbus obavio prvi potpuno autonomni let helikoptera preko tableta

Izvor: eKapija Srijeda, 29.11.2023. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: Maxim Petrichuk/shutterstock.com)
Kompanija Airbus uspješno je obavila probu novog pojednostavljenog interfejsa čovjek-mašina (Human Machine Interface - HMI) uz napredne autonomne karakteristike leta kroz projekat nazvan Vertex. Ovo rješenje, razvijeno kroz Erbasovu UpNext inicijativu, kontroliše se preko tableta i njegovog ekrana na dodir sa ciljem da pojednostave pripremu misije i njen menadžment, ali i da smanje radno opterećenje pilota kako bi se dodatno unaprijedila bezbjednost letenja. Sekcija FlightLab Airbus Helikoptera obavila je potpuno autonomni let od vožnje po zemlji, poletanja, krstarenja, prilaza na slijetanje i zatim slijetanja tokom jednosatnog test leta koji je išao po unaprijed definisanoj marš-ruti. Tokom leta, pilot je nadzirao sistem koji je u stanju da detektuje nepredviđene prepreke i automatski ponovo preračuna bezbjednu vertikalnu putanju leta kako bi ih izbjegao. Sistem predviđa preuzimanje ručne kontrole od strane pilota kada god je to potrebno. Test kampanja trajala je od 27. oktobra do 22. novembra u postrojenju Erbas Helikoptera u Marinjanu, Francuska.

- Ovaj uspješni prikaz potpuno autonomnog leta od poletanja do slijetanja je veliki korak unaprijed kako bi se stepen radnog opterećenja pilota smanjio ali i pojednostavio interfejs čovjek-mašina koji će Erbasov tim za Urbanu (aero)mobilnost primijeniti u "CityAirbus NextGen" konceptu upotrebe. Takođe, prikazano može imati skore primjene u helikopterima koji lete na veoma malim visinama blizu prepreka zahvaljujući informacijama koje se dobijaju od Lidara (radar baziran na laserskim zracima) - kazao je Majkl Agelo (Michael Augello), direktor Erbasovog UpNexta.


Airbus Helikopteri nastaviće da unapređuju različite tehnologije koje su sastavni dio Vertex programa: optičke senzore i algoritme za situacionu svjestnost i detekciju prepreka; električne komande leta za unapređene funkcije auto-pilota; i napredni interfejs čovjek-mašina u formi ekrana na dodir i naočara sa displejima za nadzor odvijanja autonomnog leta i upravljanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.