NavMenu

Planovi za srpske aerodrome - Rekonstrukcija Ponikva za prihvat aviona Airbus A320 neo i Boeing 757, Morava dobija platformu za veće vazduhoplove

Izvor: eKapija Utorak, 15.08.2023. 08:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Matt Bowden)Ilustracija
Aerodromi Srbije podneli su Ministarstvu zaštite životne sredine zahteve za faznu rekonstrukciju Aerodroma Ponikve i proširenje platforme A na Aerodromu Morava.

Kako je navedeno u studiji o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat fazne rekonstrukcije Aerodroma Ponikve, rekonstrukcija će se raditi u pet faza.

Prva i druga faza podrazumevaju sanaciju poletno-sletne staze, okretnice rulne staze potrebne za okretanje aviona Airbus A320neo, osnovne staze, sistema za odvodnjavanje i kablovske kanalizacije.

Treća faza obuhvata proširenje okretnice na pragu 28 poletno-sletne staze, sa kako je navedeno, ciljem stvaranja mogućnosti za okretanje kritičnog aviona Boeing 757.

Predmet projekta faze četiri je izgradnja nove rulne staze i platforme, a u petoj fazi radiće se rekonstrukcija zaštitnog pojasa kraja poletno-sletne staze.

Studiju je izradilo preduzeće ECOlogica URBO doo iz Kragujevca.

U sklopu projekta proširenja postojeće platforme na Aerodromu Morava, planirana je rekonstrukcija i dogradnja postojeće platforme za parkiranje aviona.

Kako se navodi, postojeća platforma se zadržava u delu površine od 4.925 m2, dok prošireni deo platforme zauzima površinu od 31.220 m2 odnosno takva da platforma odgovara kodnim slovima vazduhoplova za koje su parking pozicije namenjene i definisanom načinu kretanja vazduhoplova prilikom ulaska/izlaska sa parking pozicije. U ove dimenzije je uključena i rulna staza na platformi (apron taxiway).

U planu je i izgradnja novog sistema atmosferske kanalizacije, tretman atmosferskih otpadnih voda sa platforme, izgradnja zatvorenog vodonepropusnog retenzionog bazena sa pumpnom stanicom kako bi se obezbedilo kontrolisano isticanje u recipijent. Predviđena je i izgradnja sistema elektro-energetskih instalacija uključujući osvetljenje avio-platforme, kao i izgradnja sistema svetlosnog obeležavanja.

- Nova platforma konstruktivnim i eksploatacionim karakteristikama omogućava prihvat najvećeg vazduhoplova do kodnog slova E, uz uspostavljanje bezbednosti saobraćaja i neometanog procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i robe - piše u dokumentu.

Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta Proširenje platforme A na Aerodromu Morava, izradilo je preduzeće NEO aerodromes engineering doo iz Beograda.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.