NavMenu

Elek: Gasifikacija Toplane u Istočnom Sarajevu početak gasifikacije Srpske

Izvor: eKapija Nedjelja, 26.11.2023. 10:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek izrazio je zadovoljstvo što je poslije 47 godina Toplana-INS priključena na gas i što obilježava početak projekta gasifikacije istoka Republike Srpske.

Elek je istakao da je veoma zadovoljan što je ova kompanija predvodila tim koji je realizovao rekonstrukciju i gasifikaciju kotlovnice toplane.

- Uradili smo to za 75 dana. Ovo je samo početak gasifikacije istoka Republike Srpske. Zajedno sa resornim ministarstvom smo završili projekat gasifikacije opštine Pale i izgradnju magistralnog gasovoda prema Jahorini - rekao je Elek novinarima nakon puštanja u rad kotlovnce.

On je istakao da je ova kompanija iz vlastitih sredstava investirala u najveću gasnu stanicu u ovoj regiji na području opštine Šekovići, tako da će tu biti čvorište i odatle se kreće sa gasifikacijom magistralnim gasovodom Milići-Šekovići-Vlasenica, krak prema Han Pijesku.

On je napomenuo da se u ovom trenutku radi na realizaciji projekta gasifikacije toplane u Višegradu, što će početi iduće godine.

Elek je naveo i da kompletan transport gasa trenutno ide preko gasovoda u Srpskoj i da se naplaćuje trenutno 12 KM na hiljadu metara kubnih dok BH Gas naplaćuje 35 KM, te ocijenio da ta razlika u cijeni nema veze sa politikom već da je riječ o čistom biznisu.
-Apelujem na podršku predsjednika i resornog ministra da podignemo cijene i dođemo na isti nivo, jer tim razlikama u cijeni možemo da finansiramo kompletnu gasifikaciju. Onda ne treba da se ponašamo iracionalno. Sigurno je da mi ne bi dobili gas da zavisimo od njih - dodao je Elek.


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić u Istočnom Sarajevu svečano su pustili u rad rekonstruisanu i gasifikovanu kotlovnicu preduzeća Toplana-INS što je prvi uspješni projekat Sarajevo-gasaiz Istočnog Sarajeva vrijedan šest miliona KM, prenosi SeeSrpska.

Preduzeće Toplana-INSgrije oko 900 stanova i 30 institucija i ustanova u Istočnom Sarajevu ili ukupno oko 70.000 metara kvadratnih.

Ova rekonstrukcija i gasifikacija je omogućila da je, osim prirodnog gasa, toplana osposobljena da koristi lož-ulje kao alternativno gorivo. Nakon rekonstrukcije kotlovnica ima veći kapacitet i snagu od 20 megavata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.