NavMenu

Koliko treba da vježbamo da bismo "poništili" cijeli dan sjedenja?

Izvor: Zadovoljna Petak, 24.11.2023. 09:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Supavadee butradee/shutterstock.com)Ilustracija
Prekomjerno sjedenje nije dobro za nas, to smo uveliko utvrdili i naučili. Ipak, posao, prevoz, sastanci i druge obaveze zahtijevaju da ostanemo zakovani za stolicu veći dio dana, a naučnici su se potrudili na pronađu najbolji način za uspostavljanje balansa.

Oni sugerišu da bi 30 do 40 minuta aktivnog treninga, koji podrazumijeva da se dobro oznojite i umorite, redukovalo negativne efekta koje sjedenje ima po naše zdravlje.

Do 40 minuta fizičke aktivnosti umjerenog do snažnog intenziteta svakog dana je otprilike dovoljno da ublažite 10 sati mirovanja, navodi istraživanje – iako bilo koja količina vježbanja ili čak samo stajanje pomaže donekle.

To je zasnovano na velikoj studiji objavljenoj 2020. godine koja sumira devet prethodnih studija, uključujući ukupno 44.370 ljudi u četiri različite zemlje koji su nosili neki oblik fitnes trackera.

Analiza je otkrila da je rizik od smrti, među onima koji pretežni dio dana provode sjedeći, rastao kako se smanjivalo vrijeme provedeno u fizičkoj aktivnosti umjerenog do jačeg intenziteta.

- Kod aktivnih pojedinaca koji imaju oko 30-40 minuta fizičke aktivnosti umjerenog do snažnog intenziteta, veza između dugog sjedenja i rizika od smrti nije značajno drugačija od onih koji provode malo vremena sjedeći - objasnili su istraživači u ovom radu.

Primjer nekih aktivnosti srednjeg intenziteta, kao što su vožnja bicikla, brzo hodanje, baštovanstvo, mogu smanjiti rizik od prevremene smrti.

Prednost i glavni razlog koji nas uvjerava u tačnost ove studije jeste i činjenica da su podaci skupljani sa uređaja za nošenje – a ne na osnovu informacija koje su sami učesnici prijavljivali.

Studija je predstavljena zajedno sa objavljivanjem globalnih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije 2020. o fizičkoj aktivnosti i sedentarnom ponašanju, koje su napravili naučnici, tačnije 40 njih sa šest kontinenata. British Journal of Sports Medicine (BHSM) je takođe objavio specijalno izdanje koje sadrži kompletnu studiju i revidirane smjernice.

- Kao što ove smjernice naglašavaju, sva fizička aktivnost se računa i bilo koja količina je bolja nego nijedna - rekao je istraživač fizičke aktivnosti i zdravlja stanovništva Emanuel Stamatakis sa Univerziteta u Sidneju u Australiji.

Istraživanje zasnovano na fitnes trakerima je uglavnom u skladu sa smjernicama SZO iz 2020. godine, koje preporučuju 150-300 minuta umjerenog intenziteta ili 75-150 minuta jačeg intenziteta fizičke aktivnosti svake nedelje.

Hodanje uz stepenice umjesto lifta, igranje sa djecom i kućnim ljubimcima, joga ili ples, obavljanje kućnih poslova, šetnja i vožnja biciklom su takođe predlozi kako da budete aktivniji. Istraživači takođe savjetuju da ako niste do sada, ne krećete odmah sa 30-40 minuta vježbanja, kraći trening je za početak sasvim u redu.

Davanje preporuka za sve uzraste i tipove tijela je teško, iako se vremenski okvir od 40 minuta za aktivnost uklapa u prethodna istraživanja. Kako se više podataka objavljuje, trebalo bi da naučimo više o tome kako da ostanemo zdravi čak i ako cijeli dan na poslu sjedimo.

- Iako nove smjernice odražavaju najbolju dostupnu nauku, još uvijek postoje neke praznine u našem znanju - rekao je Stamatakis i dodao:

- Još uvijek nam nije jasno, na primjer, gdje je tačno granica za previše sjedenja. Ali ovo je polje istraživanja koje se brzo razvija i nadamo se da ćemo odgovore imati za nekoliko godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.