NavMenu

RiTE Ugljevik mora Elektrogospodarstvu Slovenije platiti još 113 mil KM

Izvor: Capital Subota, 04.11.2023. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Pored 131 mil KM koje je Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik po sudskoj presudi dužan platiti Elektrogospodarstvu Slovenije, ovo javno preduzeće moraće Slovencima platiti još 113 mil KM po osnovu kamata, saznaje Capital.

Podsjećamo, Arbitražno vijeće u Beogradu je početkom jula donijelo pravosnažnu presudu po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju kojom je RiTE Ugljevik naloženo da na ime naknade štete Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženiring isplati 67 mil EUR i zateznu kamatu te da im isporučuje trećinu struje koju proizvede.

Tada je navedeno i da će odluka o iznosu kamate biti donesena naknadno, što se i dogodilo polovinom prošlog mjeseca.

Novom odlukom RiTE Ugljevik je zadužen da Slovencima plati i kamatu od 58,2 mil EUR, odnosno 113 mil KM.

- Naređuje se tuženom RiTE Ugljevik da tužiocu Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženjering plati kamatu obračunatu na štetu koju je tužilac pretrpio između 12. juna 2011. godine i 31. decembra 2021. godine u iznosu od 58,2 mil EUR, u roku od 30 dana od prijema ove odluke - navodi se u odluci Arbitražnog vijeća.

Ovu informaciju je potvrdio i vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Diko Cvijetinović koji je rekao da očekuje da će do kraja godine biti nađeno rješenje za isplatu ovog duga i početak isporuke struje Slovencima, na šta su takođe obavezani.

- To je konačna odluka. Ukupno po osnovu glavnice i kamate moramo Slovencima platiti 125,2 mil EUR. Takođe, obavezani smo i da im isporučujemo, odnosno prodajemo trećinu struje koju proizvedemo po cijeni po kojoj se sa njima dogovorimo - rekao je Cvijetinović.

Odgovarajući na pitanje koliki će ovo biti udar na preduzeće, Cvijetinović je rekao da se sa Vladom RS i Matičnim preduzećem Elektroprivrede RS traži rješenje.

- Pregovori su pri kraju. Vlada i Matično preduzeće su svjesni situacije. Juče smo imali sastanak i veoma smo blizu rješenja za koje očekujem da ćemo imati do kraja godine. Sa Slovencima smo dogovorili da blokade računa neće biti dok pokušavamo da dođemo do dogovora. I oni su svjesni da mi to odjednom ne možemo isplatiti i tražimo varijante koje su prihvatljive i za nas i za njih - rekao je Cvijetinović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.