NavMenu

Poslodavci i sindikati u RS potpisali sporazum - Pritisak na Vladu da poboljša uslove radnika

Izvor: Nezavisne novine Subota, 28.10.2023. 10:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Unija poslodavaca Republike Srpske potpisala je u petak sporazum sa Konfederacijom sindikata RS u kojima se predlaže 11 mjera za, kako su rekli "Budućnost Srpske".

Sporazum su potpisali Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Srpske i Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

Oni su novinarima prezentovovali niz negativnih trendova koji ugrožavaju ekonomsku i socijalnu stabilnost Republike Srpske.

Trivić je istakao da je ovaj sporazum rezultat zajedničke želje sindikata i poslodavaca da pritisnu Vladu RS za veću brigu o radnicima.

- Cilj je da svi zajedno spriječimo odlazak ljudi, te da se oni pomalo vraćaju. Predstavili smo 11 mjera koje su bitne kako bi se popravilo stanje za radnike u Srpskoj. Tražićemo da neki od naših prijedloga uđu u Program ekonomskih reformi Vlade RS - kazao je Trivić

Tepavčević je naglasio da su mjesec dana radili na sporazumu, te da je došlo vrijeme da se napokon više brine o radnicima u Srpskoj.

- Očekuje nas dosta posla u narednom periodu. Izlazićemo zajedno sa prijedlozima ka Vladi RS kako bi se poboljšao status radnika. Cilj je da se radnici vraćaju, a ne da odlaze u kontinuitetu - naveo je Tepavčević.

Predrag Zorić, predsjednik Udruženja poslodavaca metalske industrije i rudarstva RS, kazao je da je ovo prekretnica i da zajedničkim radom žele da poboljšaju status radnika i privrede u Srpskoj.

- Usaglašenim radom možemo doći do konkretnih aktivnosti, boljih uslova za radnike, te da Republika Srpska bude bolje mjesto za život - kazao je Zorić.

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca RS, naveo je da je potpisivanje ovog sporazuma obostrana želja, kako poslodavaca, tako i sindikata da radnici trebaju imati bolje uslove, ali isto tako da kompanije trebaju bolje poslovati.

- Akcenat će biti na povećanju plata, ali za to je potrebno povećanje produktivnosti, ali i pomoć Vlade RS - kazao je Mijić.

Saša Kukolj, zamjenik predsjednika Konfederacije sindikata RS, rekao je da su do sporazuma došli nakon niza kvalitetnih sastanaka i dijaloga.

- Inisistirali smo na onim oblastima koje pogađaju radnike u Republici Srpskoj. Oni moraju biti prioriteti. Prekvalifikacija domaće radne snage je prioritet u odnosu na uvoz radne snage - dodao je Kukolj.

Jedna od mjera je pokretanje projekta "REPUBLIKA SRPSKA - DOBRO MJESTO ZA ŽIVOT".

- Ovim projektom želimo da ukažemo da je Srpska dobro mjesto za život. Da imamo i dobre firme, i radnike, i sve ostalo. Treba se prikazati sve ono što je dobro u Republici Srpskoj. Konstantno imamo u društvu neke negativne pojave, mi želimo da se ne priča samo o negativnim pojavama, već da se promovišu i pozitivne pojave kojih ima dosta - kazao je Trivić.

Kako su Nezavisne ranije objavile, u sporazumu se navodi da je jedan od prijedloga da se pokrenu aktivnosti za promjenu načina finansiranja zdravstva te da se umjesto iz rada kreira sistem finansiranja iz poreza na dodanu vrijednost (PDV) jer 300.000 radnika finansira sistem socijalne zaštite za milion stanovnika.

Takođe, kroz promjene zakonodavstva u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja predlažu veće penzije, rješavanje pitanja invalida rada, jačanje povjerenja radnika u penzioni sistem i iznose penzija te pravedniju raspodjelu sredstava.

- Prijedlog je i uspostavljanje podrške koja će stimulisati prelazak radnika iz javnog u realni sektor, što za cilj ima smanjenje javne potrošnje. Radna snaga u privredi se obezbjeđuje iz kontingenta radne snage. Cilj je obezbjeđenje sredstava za povećanje plata ključnim radnicima u javnom sektoru - navodi se u sporazumu.

Tu je, između ostalog, i prijedlog pojednostavljenja i ubrzanja procedure kontrolisanog i organizovanog zapošljavanja stranaca, regulisanje međusobnih odnosa socijalnih partnera kroz kolektivne ugovore, kreiranje fleksibilnijeg radnog zakonodavstva i digitalizovanja procedura.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.