NavMenu

Meta se ne da - Akcije skočile na vijest o profitu, Fejsbuk uvećao broj korisnika

Izvor: Telegraf biznis Subota, 28.10.2023. 12:23
Komentari
Podeli
(Foto: Twitter/screenshot/Meta)
Meta je ponovo nadmašila očekivanja Volstrita, kada je u srijedu, 25. oktobra, objavila zaradu za kvartal koji je završen u septembru. To je, naime, još jedan znak da strategija preokreta ove tehnološke kompanije u "godini efikasnosti" nastavlja da daje rezultate.

Snažni rezultati dolaze u momentu kada Meta navodi da je "značajno završila" plan vezan za otpuštanje radnika, u cilju smanjenja troškova, nakon burne 2022. godine. Matična kompanija Fejsbuka je objavila kvartalni rast prihoda od 23% u odnosu na prethodnu godinu - na više od 34 mlrd USD, što je više od prognoze analitičari koji su predviđali 33,5 mlrd USD.

Meta je, takođe, više nego udvostručila profit u poređenju sa kvartalom od prošle godine, prijavivši neto prihod od skoro 11,6 mlrd USD. Tokom istog kvartala prethodne godine, Meta profit je opao za polovinu, piše CNN.

Akcije kompanije su, sasvim logično, na ovu vijest skočile za čak 4% u trgovanju posle radnog vremena. Ako se osvrnemo na period od početka godine do danas, dionice kompanije koju je osnovao Mark Zakerberg porasle su čak 140%. Zakerberg je, inače, izložio svoje planove za "godinu efikasnosti" još u februaru, nakon pada prihoda kompanije u trećem kvartalu, nakon teške godine u kojoj se kompanija suočila sa izazovima. Jedan od njih vezan je za politiku privatnosti na Eplovim uređajima, a drugi je vezan za nižu potrošnju na digitalne oglase usred šire makroekonomske neizvjesnosti.

Rast korisnika kompanije takođe je usporen, usred oštre konkurencije rivala kao što je TikTok.

Doduše, Meta je u srijedu objavila relativno snažan rast korisnika. Broj aktivnih korisnika Fejsbuka na mjesečnom nivou porastao je za 3% u odnosu na prethodnu godinu - na više od 3 milijarde, što je povećanje u odnosu na stopu rasta od 2% tokom lanjskog kvartala. Bilo je pozitivnih signala i za osnovnu djelatnost kompanije - reklame. Prikazi oglasa u svim Meta aplikacijama porasli su za 31% u odnosu na isti period prošle godine, u septembarskom kvartalu. Kompanija je, takođe, prijavila pad prosječne cijene po oglasu od 6% u odnosu na prethodnu godinu, što je možda razlog za osnaživanje ovog sektora.

Meta radi i na poboljšanju svoje tehnologije targetiranja oglasa, koristeći vještačku inteligenciju, kako bi poboljšala povraćaj ulaganja za oglašivače i da bi bolje unovčila svoju popularnu funkciju Reels na Instagramu, navodi dalje američki medij.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.