NavMenu

Novi Audi A4 će biti baterijski, ali se ne očekuje prije kraja 2025.

Izvor: autorepublika.com Četvrtak, 26.10.2023. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dan Dennis/Unsplash)Ilustracija
Aktuelna Audijeva "četvorka" će biti inovirana u naredne dvije godine, a pored električne verzije, na tržištu će se pojaviti i ugljovodonične modifikacije, ali će one biti nuđene uz indeks A5.

Dobro obavješteni krugovi, oni bliski izvoru odlučivanja u Audiju, još u proljeće 2021. godine su prenosili da bi novu generaciju modela A4 trebalo očekivati 2023. godine, ali evo nas sve bliži kraju tekuće godine, a od "četvorke" ni traga ni glasa. Sada britanski automboilski medij Autocar izvještava da se to neće dogoditi ni u bliskoj budućnosti.

Činjenica je da je rukovodstvo četiri prstena odredilo da će se podijeliti električne i ugljovodonične modele na potpuno novi način, što je u planu da se izvede sa smenom generacija. Tako će baterijske verzije biti označene parnim brojevima, dok će ugljovodonične dobiti neparne cifre. Shodno toj logici, nasljednik aktuelnog modela po imenu A4 će biti A5, dok će A4 nastaviti da koristi električna verzija. Znamo da ta filozofija nije primjenjivana u prošlosti, odnosno vezivala se za karoserijsku formu, a ne tip pogonskog sklopa.

Novi Audi A5 će očito debitovati prije modela A4, možda već narednih mjeseci, čak i nedjelja i zadržaće arhitekturu MLB Evo, dok će dobiti i dugo očekivane hibridne pogonske sklopove. Za dizajn se očekuje da bude plod evolutivnog pristupa.

S druge strane, novi električni Audi A4 će nastupiti tek krajem 2025. godine, pri čemu mislimo na izložbeno-prodajne salone, dok se virtuelna premijera očekuje već naredne godine. Novitet će počivati na novoj modularnoj platformi PPE (Premium Platform Electric), s čijim se razvojem kasnilo nekih godinu i po dana zbog krize u digitalnoj diviziji Volkswagena, onoj koja se zove Cariad. Bilo je zamišljeno da tamo zaposleni programeri osmisle novu generaciju integrisanog softvera za sve brendove unutar koncerna.

Ako "četvorka" dobije sufiks e-tron, to će biti na nivou naljepnica kako bi se naznačio tip pogonskog sklopa, i kao takav će biti pandan dizelu TDI i benzincu TFSI, tačnije natpisima na vozilima te sorte. Neće biti dio naziva modela. Novi A4 će u poređenju s A5 biti niži i s kraćim prepustima, dok će sedan i karavan (što se školjke tiče) ostati isti. Što se tiče enterijera, on će biti isti s onim viđenim na prototipu krosovera prikazanog u septembru. Pričamo o modelu srednje veličine po imenu Audi Q6 e-tron. Serijska verzija istog će se zvati jednostavno Audi Q6.

Dvotomotorni pogonski sklop top verzije novog modela zvanog A4 će donjeti integralni pogon i više od 500 konjskih snaga, dok će biti dostupna i jednomotorna varijanta. Najpoželjnija baterija će imati kapacitet od oko 100 kWh - dovoljno za nekih 600 kilometara autonomije.

Ključna tržišta za Audi A4 su u ovom trenutku kinesko, evropsko i američko, ali se tamo lošije prodaje od rivalskih modela iz BMW-a i Mercedes-Benza. Nije poznato hoće li novi globalni Audi A4 biti ponuđen u Kini, ili će za tamo biti konstruisan zaseban model u partnerstvu sa SAIC-om, kao ortakom od prošlog ljeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.