NavMenu

Delicije sa juga Srpske sada dostupne i u Beogradu - Otvorena Hercegovačka kuća na Vračaru

Izvor: Glas Srpske Utorak, 17.10.2023. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kojin/shutterstock.com)Ilustracija
Delicije sa juga Srpske od ponedjeljka su dostupne i u Beogradu zahvaljujući otvaranju Hercegovačke kuće u naselju Vračar, gdje će na jednom mjestu kupci moći pazariti autohtone vrste vina, med, pršutu, sireve te mnoge druge specijalitete.

Biće ovo prava prilika da se sladokusci uvjere u hercegovačke specijalitete, zbog kojih će, uvjereni su nadležni, poželjeti da posjete jug Srpske.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će Hercegovačka kuća dodatno povezati Trebinje i Beograd te da će na početku svoje proizvode plasirati dvadesetak renomiranih proizvođača sa područja Hercegovine.

- Građani srpske prestonice imaju mogućnost da posjete Hercegovačku kuću i u njoj kupe ono najbolje što dolazi iz Hercegovine, autohtono, prirodno i organsko - naveo je Ćurić.

On je dodao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podržao projekat i uključio se u obezbjeđivanje neophodnih uslova za otvaranje Hercegovačke kuće u Beogradu.

- Znam da će i Beograđani postati redovni posjetioci i kupci proizvoda iz Hercegovačke kuće, a vjerujem da će nas pozitivna iskustva ovog objekta podstaći da širimo maloprodajne objekte u druge gradove širom Srbije - istakao je Ćurić.

Direktor Agrarnog fonda Trebinja Veselin Dutina je istakao da u Srpskoj imaju tri maloprodajna objekta, u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

- Kada smo otvorili prvu Hercegovačku kuću u Trebinju bilo je nekih dvadesetak proizvođača koji su nam ukazali povjerenje sa stotinak proizvoda - naveo je Dutina.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Miodrag Lončarević izjavio je da će Hercegovačka kuća u Beogradu znatno obogatiti turističku ponudu Srpske u Srbiji, a ujedno će to biti i adut za privlačenje turista.

On je naveo da je sa domaćim, autohtonim proizvodima donesen duh Hercegovine u srpsku prestonicu i da će oni koji posjete ovaj objekat zasigurno poželjeti da dođu i u Trebinje i u Republiku Srpsku.

Kao posebno značajno istakao je da su svi proizvodi u ponudi sertifikovani od nadležnih institucija u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na otvaranju Hercegovačke kuće poručio je da Beograd nije samo glavni grad Srbije, već prestonica i glavni grad svih Srba koji žive u regionu.

- Mi kao pripadnici srpskog naroda moramo da se trudimo da, gdje god da se nalazili, naročito u okruženju gdje smo relativno blizu, vodimo računa jedni o drugima - istakao je Šapić.

Korijeni

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naveo da u Beogradu živi 10.000 Trebinjaca, a znatno je veći broj Hercegovaca koji su se tu decenijama obrazovali, stvarali porodice, postajali uspješni ljudi na odgovornim funkcijama, a koji nikada nisu zaboravili svoj rodni kraj i krševitu Hercegovinu, odakle su im korijeni.

- Hercegovina sama po sebi jeste teritorijalno malena, veoma razuđena, ali smo zato svuda u svijetu, a posebno u našoj Srbiji, dobro raspoređeni - naveo je Ćurić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.